Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

 

Egyetemek és főiskolák .

{{poi.url}}

{{poi.nev}}

{{poi.nev}}

{{poi.url}}

{{poi.snev}}

{{poi.nev}}

További Egyetemek és Főiskolák

 

Séta Józsefvárosban .

{{poi.cim}}

{{poi.nev}}

{{poi.nev}}

{{poi.cim}}

{{poi.nev}}

{{poi.nev}}

További nevezetességek Józsefvárosban

 

Helytörténet.

Józsefváros története

A mai Józsefváros az 1720-as években kezdett benépesedni. Az uralkodó háztípust, a földszintes agyagépületeket az 1838-as árvíz elpusztította. Az árvíz után jelentős újjáépítés kezdődött, ekkor kezdtek kialakulni a városias jellegű utcák és középületek. A József körút kiépülése után a millennium évére a főbb utak bérházai is felépültek. Ezek már többemeletes bérházak voltak. A betelepülés, a közlekedés (1866: lóvasút, 1899: villamosvasút) és a gyáripar (főleg vasútépítés - pl. Ganz és MÁVAG - és bérkaszárnya-építés) fejlődésével volt arányos, Józsefváros lakosainak száma 1890-re 91 303 főre nőtt, ami a főváros lakosságának 18,8%-át jelentette.

177 évvel ezelőtt hatalmas árvíz volt

A megáradt Duna óriási pusztítást végzett Józsefvárosban

1838. március 13-án lépett ki medréből Pest-Budánál a Duna. A jeges áradás áttörte a korábban emelt ideiglenes gátat, a víz elöntötte az akkor még külvárosnak számító Teréz-, Ferenc- és Józsefvárost is. A pusztítás hatalmas volt. A kerületekben a korabeli vízállásra több helyen táblák is emlékeztetnek.

Évforduló

Ötven éve robbantották fel a Nemzeti Színházat a Blaha Lujza téren

Ötven évvel ezelőtt, március 15-én robbantották fel a Nemzeti Színház Blaha Lujza téri épületét. Az évforduló alkalmából megemlékezést tartottak pénteken este a Nemzeti Színház parkjában, a régi Nemzeti lerombolt homlokzatát idéző szobornál.

Ludovika volt, van és lesz

Történelmi emlékhely lett a Közszolgálati Egyetem főépülete

Történelmi emlékhellyé nyilvánították a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépületét, ismertebb nevén, a Ludovikát. Az eseményen emlékoszlopot leplezett le Hende Csaba honvédelmi miniszter és Prof. Dr. Patyi András, az egyetem rektora, köszöntőt mondott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, és jelen volt Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke.

Az 1838-as árvíz

175 éve pusztult el a városrész kétharmada

Minden idők legmagasabb vízszintjével tetőzött a Duna 2013. június 9-én. Az árhullám rengeteg kárt okozott a folyó mindkét partján, de nem veszélyeztette Józsefvárost. Ám 175 évvel ezelőtt nem így történt.

„Ezt látni kell!”

Zongoragyár Józsefvárosban

Érdekes, meglepő képeslapot talált Pongrácz Erzsébet, a helytörténeti tanács tagja. Nyomban el is küldte a színes nyomatot részemre, hogy továbbítsam az érdeklődőknek.Most itt közzétesszük. Kerekes Pál írása.

Országos Üvegfestészeti Intézet

Józsefvárosban készültek templomaink színes ablakai

A Kiegyezés (1867) után, a fejlődni akaró országban hatalmas építkezések indultak meg. Mai nagyvárosaink, és persze elsősorban Budapest, középületeinek nagy része ebben a korszakban épült. A városházák, színházak, templomok tervezésénél, kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek a megrendelők az esztétikai szempontokra is. Új mesterségek sora alakult ki, vagy született újjá: kőfaragók, épület-festők, épület-szobrászok nemzedékei kaptak munkát a Monarchia időszakában. Ilyen új szakma, mai szóval élve, jellegzetes iparművészeti ágazatként jelent meg az üvegfestészet is. Ez gyakorlatilag többnyire a hatalmas homlokzati üvegfelületek, vagy templom-ablakok dús színezését jelentette. Gyakori volt az ajtók üveg-elemeinek mázolása is. Kerekes Pál írása.

';

A Helytörténet rovat további hírei

 

Józsefváros 240.

Multikulti kulináris fieszta

Egy konyha, három étel, hat nemzet

Egy hétvégi napon nigériai jollof rizst, és iráni zereshk polot készítettek és ettek együtt külföldi és magyar nők a józsefvárosi Mandák Házban. Mindeközben a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület női csoportjának munkatársai egymás kultúrájával kapcsolatos kvízzel szórakoztatták őket. A program célja a külföldiek magyarországi integrációjának segítése és a magyarok számára a külföldiekkel kapcsolatos téves sztereotípiák lebontása volt.

MIRE VAN KILÁTÁS 2021-BEN?

„Mégiscsak jó irányba megyünk”

Pikó András polgármester sétára hívta Karácsony Gergely főpolgármestert. Az út során készült videós összefoglalóból az is kiderül, mik a túlélési esélyei a fővárosnak 2021-ben.

Megújultak a gyerekek által használt terek

Milliós felújítások a Kesztyűgyárban

Felújították a Kesztyűgyár Közösségi Ház gyerekek által használt helyiségeit és a beázott tetőt. Az épületben most úgysem tarthatnak programokat, ez megkönnyítette a munkát. Saját forrásból csaknem 8 millió forintot költöttek a rekonstrukcióra.

A KÖZMEGHALLGATÁSON KIDERÜLT: NEM LESZ TŰCSEREPROGRAM, ÚJ LAKÁSKONCEPCIÓ VISZONT IGEN

Lakhatás és köztisztaság foglalkoztatja a kerületieket

A nyilvános lakossági fogadóórák után a december 19-i közmeghallgatáson is lehetőséget kaptak a Józsefvárosban élők, hogy a polgármestert, az alpolgármestereket és az adott témákban jártas szakértőket kérdezzék közügyekről. A három óra alig volt elég arra, hogy mindenki szóhoz jusson, panasz, kérés és problémafelvetés még mindig van bőven.

A feltételezett elkövetőkről felvétel készült

Laptopot lopott ez a három férfi

Egy józsefvárosi oktatási intézmény aulájából szeptember 9-én este fél hét körül három férfi ellopott egy őrizetlenül hagyott laptopot. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitánysága lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettesek ellen.

Szombat délelőtti szórakoztató vásárlás

Ünnepi cigánymuzsika az Új Teleki téri Piacon

A magyar cigánymuzsika bölcsője Józsefváros, innen indultak útnak a muzsikusok és szereztek világhírnevet zenéjükkel. Józsefváros 240. születésnapja alkalmából kiváló cigánymuzsikusok adtak koncertet a megújult Teleki téri piacon.

A rovat további hírei

 

Híres Józsefvárosiak .

1999-2015

Józsefváros kitüntetettjei

Józsefváros kitüntetettjei

{{wiw.elt}}

{{wiw.titulus}} {{wiw.nev}}

{{wiw.foglalkozas}}

{{wiw.nev}}
{{wiw.nev}}

{{wiw.elt}}

{{wiw.titulus}} {{wiw.nev}}

{{wiw.foglalkozas}}

További Híres Józsefvárosiak

 

Egyházak .

{{poi.url}}

{{poi.snev}}

{{poi.nev}}

{{poi.url}}

{{poi.nev}}

{{poi.nev}}
 

Józsefváros képekben .

{{gallery.cim}}

{{gallery.cim}}

További képgalériák

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben