Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Energiaracionalizálás

Csaknem 100 millió jut energetikai fejlesztésekre

2014. február 28. péntek

Csaknem 100 millió forintos támogatást nyert Józsefváros önkormányzata az Új Széchenyi Terv „Épületenergetikai fejlesztések és a közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című pályázati felhívásának keretén belül. A támogatott kerületi beruházások összköltsége meghaladja a 115 millió forintot, amelyből három kerületi óvoda és a polgármesteri hivatal újulhat meg.

Az önkormányzat igyekszik megragadni minden olyan lehetőséget, amellyel a kerület épületei kívül-belül megújulhatnak. Legutóbb a Magdolna Negyed Program III. ütemében készült el tizenkét társasház, ami ötszáz család életét tette szebbé és könnyebbé. Az újabb európai uniós támogatásnak köszönhetően a Napraforgó, a Százszorszép és a Várunk Rád Napközi Otthonos Óvoda, valamint a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal épületének energetikai fejlesztése valósul meg a fenntarthatóbb és energiatakarékosabb üzemeltetésük elősegítése jegyében.

Kiemelt cél volt az energiafelhasználás csökkentése és az energiahatékonyság növelése. Ennek érdekében a munkálatok kiterjednek a nyílászárók és a fűtési rendszer korszerűsítése mellett az egyes épületek külső hőszigetelésére is. Így nemcsak a rezsiköltségek és az épületek fenntartási költségei mérséklődhetnek még tovább, de külsőleg is megszépülnek az épületek. 

A beruházás keretében a régi, elavult nyílászárók helyére új, jó szigetelőképességű nyílászárók kerülnek mind a négy épületbe, amelyek többsége nagy felületen külső homlokzati hőszigetelést is kap. Az óvodákban termosztatikus radiátorszelepeket szerelnek fel, melyekkel helyiségenként szabályozhatóvá válik a fűtési rendszer, illetve a fűtőtestek teljesítménye.

A tervezett munkálatok elvégzésével csökkenthető a kazánok szén-dioxid-kibocsátása, nő a fűtéshatékonyság és mérséklődik az energiafogyasztás, melyek jelentős megtakarítást eredményeznek az önkormányzat számára, amely az így megspórolt összeget az intézményei további fejlesztésére fordíthatja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben