Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakásrendelet

Új józsefvárosi lakásrendelet - hogyan készült és mit kell tudni róla? VIDEÓ

2021. november 17. szerda

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete új lakásrendeletet fogadott el 2021. július 22-én. Hogyan valósult meg a társadalmi egyeztetés folyamata és mik a rendelet legfontosabb elemei?

A rendelet elfogadását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg. Az egyeztetési folyamat két részből állt: első körben szakmai szervezetek és szakértők véleményezték a rendeletalkotást előkészítő koncepciót, ezt követően pedig személyesen és az interneten keresztül lehetett véleményezni a lakásrendelet tervezetet. A rendelet tervezetet egy tájékoztató lakossági fórum keretében is bemutattuk, ahol lehetőség volt a lakásrendelet tervezettel és a lakásgazdálkodás megújításával kapcsolatban kérdéseket feltenni.

Az új lakásrendelet hozzájárul a Józsefvárosra jellemző társadalmi sokszínűség fenntartásához, az egyes kerületrészek közötti társadalmi szakadék csökkentéséhez. Legfontosabb célja az önkormányzati bérlakáshoz jutás feltételeinek javítása, és hogy szabályozottabb, áttekinthetőbb legyen a bérlakás gazdálkodást.  Az új rendelet csökkenti a bérlők kiszolgáltatottságát, megakadályozza a kezelhetetlen méretű hátralékok felhalmozódását és a hajléktalanná válást. Ugyanakkor növeli a lakásállomány kihasználtságát, és javítja a sérülékeny csoportok lakáshelyzetét.

A lakásrendelethez kapcsolódó kérdéseket és válaszokat itt találja >>>

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben