Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Foghíjtelekből lecsóskert

Közösségi kertek - önkormányzati támogatással

2012. november 06. kedd

Paprika, paradicsom, uborka, fűszernövények. Akinek kertje van, olcsóbban és vegyszer nélkül jut hozzájuk. A józsefvárosi képviselő-testület elhatározta, hogy a jövőben ezt mindenki számára lehetővé teszi. Közösségi kerteket hoznak létre az üresen álló önkormányzati telkeken.

A városi-közösségi kertmozgalmak célja, hogy a városban élők is megtermelhessék maguknak a friss, minőségi élelmiszereket. Közben kialakul egy közösség, és még a városi környezet is zöldebb lesz. Budapesten is létrejöttek már az első közösségi kertek: a legismertebb a Millenáris Parkban kialakított Lecsóskert, de Józsefvárosban is van már kettő: az egyik a Corvin sétány területén, a másik a Tömő és a Leonardo da Vinci utca sarkán lévő foghíjtelken. Az első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertet viszont Kispesten alakították ki az idén tavasszal, közel hárommillió forint beruházásával.

A beszédes nevű Első Kis-Pesti Kert a Városi Kertek Közhasznú Egyesület szakmai irányításával jött létre. Az egyesület álláspontja szerint a közösségi kertek alapítása több szempontból is jó befektetés az önkormányzatok számára. Egyrészt olcsóbb, mint a parkfenntartás, miközben a közösségi kert javítja a környék mikroklímáját és a környékén növekszik az ingatlanok értéke. Az ilyen kertekben a komposztálás miatt javul a föld minősége és csökken a szemétszállítás mennyisége (mivel a komposztálható hulladék újrafelhasználásra kerül). A közösségi kertek oktatási-nevelési funkciókat látnak el, továbbá hasznos elfoglaltságot adhatnak a munkanélkülieknek, és hozzájárulnak az önellátás és az öngondoskodás kultúrájának megteremtéséhez. Nem beszélve arról, hogy a városi kertekben való foglalatoskodásnak csak kisebbik része telik munkával, míg a fennmaradó időben alkalom nyílik a beszélgetésre, a szomszédsági kapcsolatok kialakítására. A közös elfoglaltság csökkenti a városi emberek elidegenedését, elmagányosodását is.

Ezeket az előnyöket felmérve a józsefvárosi önkormányzat megkezdte a közösségi kertek létesítésére alkalmas, önkormányzati tulajdonú üres telkek felmérését a kerületben. A kiválasztásnál a telek elhelyezkedését, a benapozási viszonyokat, a növények telepíthetőségét, gondozhatóságát veszik figyelembe. December végéig lefolytatják az egyeztetéseket a hasonló programot megvalósító civil és nem civil szervezetekkel, különösen a közösségi kertek átadása, kialakítása, működtetése és a részletes költségvetés kidolgozása tárgyában. A program az önkormányzat részéről egyszeri beruházást igényel. A kertek fenntartását a továbbiakban azok művelői végzik aktívan.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben