Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kassa

Testvérvárosunk lett Európa kulturális fővárosa

2013. január 21. hétfő

A kassai állami színházban tartott ünnepélyes gálaműsorral nyitották meg Kassán, Józsefváros testvérvárosában az Európa Kulturális Fővárosa 2013 programsorozatot, még Jamiruquai is fellépett.

A gála kezdetén Ivan Gasparovic szlovák államfő, majd Robert Fico kormányfő, illetve a szlovák kulturális tárca vezetője Marek Madaric mondott rövid beszédet, mindhárom politikus az EKF projektjét méltatta kitérve arra, hogy annak milyen hozadékai vannak, illetve lesznek Kassa számára.

A kétórás gálaműsor főként hazai fellépőket vonultatott fel, annak gerincét részben népművészeti, részben modern elemekkel átszőtt zenés, táncos műsor adta. Mivel a rendezvény zártkörű volt, annak történéseit a Fő utcán felállított nagy színpad mellett elhelyezett kivetítőkön kísérte figyelemmel az a néhány száz érdeklődő, aki a zuhogó eső ellenére is úgy döntött, hogy az utcán nézi végig a műsort. Az időjárás azonban végül megkegyelmezett az esti műsornak: este hat órára teljesen megtelt a szabadtéri showműsor helyszíne, a Fő utcán felállított színpad előtt létrehozott mesterséges tér. A műsort a japán dob mestere, Icsitaró rövid fellépése nyitotta, majd egymást követték a hazai és külföldi fellépők koncertjei és más jellegű előadásai. A showműsor végső szakaszában felcsendült az Európai Unió hivatalos himnusza, Beethoven Örömódája. Ennek első ütemei adtak jelet az ünnepi tűzijáték kezdetére, amelyről a szervezők fontosnak tartották elmondani, hogy annak minden összetevője kizárólag európai gyártóktól származik.

A gálaműsort megelőző napon Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mondott a Márai Sándor tér avatásán Kassán. "Márai sohasem hagyta, hogy száműzzék a múltjából, a hagyományaiból, ez adott méltóságot az életének" - hangsúlyozta Balog Zoltán az ünnepélyes névadón. Rámutatott: a Márairól elnevezett tér ezért olyan emlékhely, amely magyarok és szlovákok számára egyaránt nemzeti igazodási pont kell, hogy legyen.

"A múlt érték, a múlt identitása a jövő alapja" - szögezte le Balog Zoltán. Kifejtette: mivel az identitás egyenlő az otthonosság érzésével, ezért a tér átadásának legfőbb üzenete az, hogy szeretnénk magunkat otthon érezni Kassán. Márai a közép-európai sorsközösség szimbóluma, Kassának pedig most az EKF keretén belül esélye van arra, hogy megjelenítse ezt a közösséget - mutatott rá Balog Zoltán, aki beszédét követően megkoszorúzta Gáspár Péter alkotását, egy 2004-ben avatott Márai-szobrot, amely immár a róla elnevezett téren áll.

Az EKF kétnapos nyitányát Jamiroquai - a Steel Arénában tartott - koncertje zárta. Az EKF 2013 programja a kétnapos hétvégi megnyitót követően egy sor kassai és a város környékén lévő helyszínen többé-kevésbé folyamatosan zajlik csaknem az év végéig. Az EKF az egész évre kiterjedő műsorán csaknem 360 kulturális esemény szerepel. A műsorfolyamnak 23 kulcsrendezvénye lesz, ezek öt prioritásra, négy személyiségre, valamint a másik idei kulturális fővárossal, Marseille-jel való együttműködésre épülnek.A projekt részeként Magyarország kassai főkonzulátusa is rendezvények sokaságát szervezte, a magyar programok a www.kassa2013.eu honlapon érhetők el, az eseménysorozat hivatalos oldala a www.kosice2013.sk címen található.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben