Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fürjes: nem a gyorsaság, hanem az alapos munka a fő szempont

Jövőre nyitja meg kapuit a Sorsok Háza

2013. december 20. péntek

Fontos intézményt építünk, ezért az átgondoltság, a minőség és a felelős gazdálkodás a legerősebb szempontok - mondta Fürjes Balázs kormánybiztos a Sorsok Háza építése kapcsán.

F. Kovács Attila vezető tervező irányításával a héten elkészültek az építészeti tervek, hamarosan építési engedélyt kap az épület – közölte a kormánybiztos. Fürjes Balázs hozzátette, a holokauszt emlékév során, 2014-ben megnyithatja kapuit az új holokauszt emlékhely. A kormánybiztos hozzátette: a Holokauszt Emlékbizottságban eddig is nyitott párbeszéd zajlott az emlékév előkészítéséről, ez így lesz ezután is. Kifejezetten sértő lenne a zsidó szervezetek és mások irányában, ha végiggondolatlan, kimunkálatlan ötleteket kellene bárkinek is véleményeznie - vélekedett. Előkészítés, párbeszéd, megvalósítás és a közvélemény tájékoztatása a helyes sorrend - mondta a kormánybiztos.

A pályaudvar épületében 23 szolgálati lakás volt. A MÁV-nak ugyan lett volna lehetősége a lakásbérleti szerződések egyoldalú felmondására, de nem ezt tette, hanem minden lakóval egyezséget kötött, konszenzust ért el az augusztus óta tartó tárgyalások során a kiköltözés időpontjáról, a csere bérlakásról vagy a pénzbeli megváltásról, mára pedig mindenki kiköltözött az épületből - ismertette.

Fürjes Balázs leszögezte: az ügyben semmiféle titkosítás nem történt, a közpénzekkel pedig nyilvánosan elszámolnak. Az építkezés nettó ötmilliárd forintba kerül, a működtetés és az üzemeltetés kérdéseit pedig időben megoldják, az építkezés elindításával párhuzamosan. Ez a logikus sorrend - jegyezte meg.

A kormánybiztos elmondta, az emlékévben lesznek olyan rendezvények, amelyek a múlt egy napjára, vagy hetére emlékeztetnek majd, de olyanok is, amelyek állandósítják az emlékezést a "Felejteni tilos, emlékezni szigorúan kötelező!" erkölcsi parancs alapján. A Sorsok Háza célja, hogy nap mint nap, évről évre emlékezzünk, ne felejtsünk, és soha ne történhessen velünk semmi hasonló embertelenség - mondta Fürjes Balázs kormánybiztos.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben