Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

9 józsefvárosi állomás

Május elején indul a Bubi

2014. április 22. kedd

Néhány héten belül elindul a BKK közbringa-rendszere, a MOL Bubi. A kihelyezett 76 dokkoló állomásból 9 Józsefvárosban van, ezért utánajártunk, mennyiért lehet majd bubizni.

Bárki kipróbálhatta már a közbringákat, a BKK és a Magyar Kerékpárosklub ugyanis több olyan hétvégét szervezett márciusban és áprilisban is, ahol maguk a lakosok tesztelhették a Bubit. A közbringa-rendszer néhány héten belül, május elején indul.

A szolgáltatás díja két részre különíthető el: a hozzáférési díj jogosultságot ad a kerékpározásra, a használati díj pedig a bringázás időtartamával arányos. A hozzáférési jogosultságot többféle fizetési konstrukcióban vehetjük meg, attól függően, hogy csak néhány napra szeretnénk kipróbálni, vagy rendszeresen használnánk a kerékpárokat.

Azok, akik csak egy próbát tennének, jegyet válthatnak egy napra 500 Ft-ért, 72 órára 1.000 Ft-ért, egy hétre 2.000 Ft-ért. A jegyeket a dokkoló állomásoknál vehetjük meg bankkártyával. A jegyvásárláskor nem kell előre regisztrálni, viszont 25.000 Ft kaució kerül zárolásra a felhasználó számláján, ami a bérlési idő lejárata után visszajár. A rendszeresen bringázóknak lehetősége van bérletet vásárolni, amelyet személyesen lehet megtenni a BKK ügyfélszolgálatán a VII. kerületben, a Rumbach Sebestyén utca 19-21. szám alatt. A szolgáltató a táblázatban látható kedvezményeket dolgozta ki a bevezetés időszakára.  

Bérletek

Hozzáférési díj

Kedvezményes hozzáférési díj

Ebből elszámolható használati díjként

Éves BKK-bérlettel rendelkezőknek

Első 1000 regisztrálónak

Éves

18 900 Ft

9 450 Ft

12 000 Ft

5 000 Ft

Féléves

12 500 Ft

-

8 000 Ft

3 000 Ft

A jeggyel, illetve bérlettel a hozzáférési díjat fizetjük ki, ezen felül használati díjat a kerékpározás végén, a dokkoláskor egyenlíthetjük ki. Amennyiben fél óránál kevesebbet bringázunk, nem kell használati díjat fizetnünk, ám ezt követően 500 Ft/fél óra az első 90 percben, azon túl pedig progresszíven növekszik a díj.

A 76 gyűjtőállomásból 9 Józsefvárosban van: a Gyulai Pál utcában a Rákóczi úthoz közel szerelték fel, az Astorián az East West Business Center előtt, a Kőfaragó-Vas utca sarkán, a Rákóczi téren a M4 metrómegálló kijárata előtt, a Bródy Sándor utca – Múzeum körút sarkán, a József körút – Krúdy Gyula utca sarkán, a Mikszáth téren, a Keleti pályaudvarnál a Thököly út felöli oldalon és a Blaha Lujza téren a parkolóban vehetjük igénybe a bicikliket. A kilenc józsefvárosi gyűjtőponton összesen 168 kerékpár fér el. Az állomások telítettségét egy központi rendszer figyeli, és szükség szerint irányítja át a többlettel rendelkező pontokról a hiánnyal küzdő állomásokra kerékpárokat. Fontos tudni, hogy nem minden állomáson van lehetőség jegyvásárlásra, illetve fizetésre. Kizárólag a terminállal rendelkező állomásokon lehet a helyszínen fizetni, a többit csak érvényes jeggyel vagy bérlettel tudjuk igénybe venni. A józsefvárosi állomások közül az Astorián, a Rákóczi téren, a Blaha Lujza téren és a Keleti pályaudvarnál lévő pontokon tudunk majd fizetni is.  

Nem érdemes elkötni a Bubikat, mert számos biztonsági intézkedés védi a kerékpárokat. A bringák alkatrészeinek egyedisége is egyfajta védelmet nyújt az eltulajdonításuk ellen, azok más kerékpárhoz nem illeszthetők. A bennük lévő nyomkövetők és az állomásokat figyelő kamerák is megnehezítik a lopást, továbbá a formájuk, színük is jellegzetes, más kerékpárral össze nem téveszthető, ami szintén a védelmi rendszerük része.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben