Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bűnmegelőzés és áldozatvédelem

Önvédelmi szeminárium – fókuszban az idősek

2014. május 08. csütörtök

Önvédelmi kurzusokat szervezett az idősek számára Józsefváros önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala. A program annak az előadássorozatnak a része, melyet áprilisban indítottak időseknek az áldozatsegítésről a józsefvárosi nyugdíjas klubokban. A bűnmegelőzési és áldozatvédelmi program tavaly indult az önkormányzat, a fővárosi kormányhivatal és a budapesti rendőrség együttműködésében. Az időseknek rendezett első önvédelmi képzést május 8-án tartották a Kesztyűgyár Közösségi Házban.

Tavaly júliusban lépett hatályba az új büntető törvénykönyv, az áldozatnak több joga van arra, hogy a jogos védelem eszközeivel éljen – hívta fel a figyelmet Dr. Nagy Renáta, a BRFK munkatársa. Szigorodtak a büntetési tételek, ha idős-, vagy fiatalkorú a sértett; súlyos, erőszakos bűncselekmények elkövetőit pedig 12 éves kortól büntethetik.

Hangsúlyozta, a jogtalan támadóval szemben bármilyen eszközzel védekezhet az áldozat, ám felelősségre vonható, ha szándékosan mellőz egy enyhébb eszközt. Például utcai támadásnál nem lőheti le az elkövetőt, ha van nála gáz spray. Azonban az élet kioltására alkalmas – fegyveres vagy csoportos – támadás esetén a sértettnek nem kell mérlegelnie, milyen eszközzel védi meg életét – tette hozzá.

A nyugdíjasok az elméleti oktatás mellett gyakorlati fogásokat is elsajátíthattak. Ütésvédő eszközöket felvéve megtapasztalhatták, milyen egy ütés ereje. Önvédelmi oktató és segítője mutatta be a test sérülékeny pontjait, és néhány egyszerű gyakorlatot, amelyet alkalmazva a gyengébbek is hatékonyan el tudnak hárítani egy támadást.

Sok embernek téves elképzelése van az önvédelemről – hangsúlyozta Pöltl Ákos, önvédelmi oktató. Az egyik, hogy az önvédelem szupertechnikák begyakorlása, amivel bármikor bármit meg lehet tenni, a másik, hogy ez mindig egyfajta fizikai atrocitás elleni védekezés. Kiemelte, az önvédelem ott kezdődik, hogy valaki figyel a környezetére, észreveszi a fenyegető jeleket, éber, és mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön veszélyeztetett helyzetbe.

Ha egy nyugdíjas a buszmegállóban illuminált, hangoskodó csoportot lát, ne álljon be a megállóba, hanem a 40 méterrel odébb lévő étterem ajtajában várja be a buszt, sőt, ha a fiatalok felszállnak, várja meg a következőt – tanácsolta az oktató. Az önvédelmi kurzus május 9-én és június 4-én folytatódik a nyugdíjasok számára, június 5-én pedig ügyintézők és családgondozók oktatását tervezik.

A „Bűnmegelőzés és áldozatsegítés” című program megvalósítására tavaly nyert támogatást Józsefváros önkormányzata a fővárosi kormányhivatallal és a budapesti rendőrséggel közösen benyújtott  pályázatra. A támogatás 119 millió forintos összegéből Józsefváros 20 millió forintot nyert. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben