Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Csere helyett osztogatás

Befejezheti a Kék Pont a tűosztogatást

2014. május 29. csütörtök

A hét elejétől csökkentette a kiadható steril tűk számát, és szerdánként nem nyit ki a Kék Pont Alapítvány Józsefvárosban.

Az alapítvány csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy szeptembertől csak akkor tudják tovább működtetni a tűcsreprogramot, ha a jelenlegi 6 millió forintos éves alaptámogatás helyett 30 millióval támogatja a kormányzat a program működését. Az alapítvány közölte, hogy - előreláthatólag augusztus végéig - az egy ember által kérhető tűk számát tízről kettőre csökkentik, és szerdánként nem lesz elérhető a szolgáltatás. Ezzel egyidejűleg, újabb szakmai egyeztetést kezdeményeznek. Ha az állam "kiemelt programként deklarálja" a tűcsereprogramot, valamint "garanciákkal biztosítja az alapműködéshez szükséges pénzügyi hátteret", a Kék Pont ősztől képes lesz folytatni a tűcserét - olvasható a közleményben. Ha ez nem történik meg szeptemberig, akkor ez a program megszűnik, és egyéb programelemeket kínálnak majd. A várható lépésekről konzultáltak a budapesti tűcsereprogramok vezetőivel, a drogszakmai ernyőszervezetek képviselőivel, és tájékoztatták a helyzetről az Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

„Elég a tűosztogatásból!”

Továbbra is tagadja a felelősségét a Kék Pont – reagált az alapítvány közleményére a józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, Dr. Ferencz Orsolya. Az önkormányzati képviselő szerint ezt bizonyítja az is, hogy a Kék Pont lejárató kampánynak és támadásnak nevezte azt a döntést, amely több mint 80 ezer józsefvárosi biztonságát tartja szem előtt. Dr. Ferencz Orsolya kiemelte, az önkormányzat azért bontotta fel az együttműködést az alapítvánnyal, mert az nem teljesítette vállalását, miszerint összeszedi a kerület közterein az eldobált használt fecskendőket. „Egy jól működő tűcsereprogram ellen nincs kifogásunk, de a tűosztogatásból már elegük van a józsefvárosiaknak” – szögezte le a fórum elnöke közleményében.

A Kék Pont becsapta az önkormányzatot

Józsefváros önkormányzata 2013 őszén bontotta fel a drogos tűk cseréjével foglalkozó Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben megkötött megállapodást. Az önkormányzat szerint, az alapítvány ígérete ellenére nem lett kevesebb a kábítószer használó Józsefvárosban, és a drogosokkal együtt egyre több drogdíler jelent meg a kerületben. Számos panasz érkezett, hogy a kerületben élők lépten-nyomon találkozhatnak a kábítószer használók által játszótereken, homokozókban, kapualjakban, lépcsőházakban, utcákon, padok alatt, sőt az óvoda udvarokon eldobált, használt fecskendőkkel, amelyek még a Kék Pont által elismert adatok szerint is 70-80 %-ban hepatitisz C vírussal fertőzöttek. Az önkormányzat szerint a Kék Pont ígéretétől eltérően nem teljesítette azt sem, hogy részt vesz a használt tűk rendszeres feltakarításában, összegyűjtésében. Az alapítvány éves szinten 70 ezer tűvel többet ad ki, mint amennyi visszaérkezik hozzá. Becsapták az önkormányzatot azzal kapcsolatban is, hogy a megállapodás szerint nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, és a leszokás felé terelik a szerhasználókat.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben