Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Áldozatvédelem civilek bevonásával

Közös felelősség az áldozatok segítése

2014. július 09. szerda

Az áldozattá vált személyek segítése és az áldozattá válás megelőzése a fő célja a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszernek. A szervezet harmadik ülésén bemutatkoztak a rendszerrel együttműködő civilek, akik a kapcsolat még szorosabbá tételéről is döntöttek.

 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Józsefváros a fővárossal és a budapesti rendőrséggel közösen nyert csaknem 120 millió forint támogatást „Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi Modellprogram” című TÁMOP pályázaton. Ennek részeként jött létre a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER). Az elnök, Zentai Oszkár szerint a Józsefvárosi modellprogram tapasztalatait felhasználhatják majd a projektet átvevő más kerületek és települések is.

 

A mintaprogram harmadik ülésén bemutatkoztak az együttműködő civil szervezetek, és elfogadták a JÁSZER ügyrendjét. A megbeszélésen részt vett a Nagycsaládosok Egyesülete, a Moravcsik alapítvány, a Megálló Csoport, a Jóravaló alapítvány, a Mejok, a CaPE, a Tisztviselőtelepi Egyesület és a Józsefvárosi Polgárőrség is. A civil szervezetek lehetőségeikhez mérten vállalták a projekt prospektusainak és preventív tájékoztató anyagainak minél szélesebb körben való megismertetését, terjesztését is. Az előadásokból kiderült, kiemelten fontos az áldozatsegítésben a civil szervezetek bevonása, hiszen a bajba jutottak sok esetben hozzájuk fordulnak először. A civilek tanácsokkal, illetve a megfelelő intézményhez való irányítással is segíthetnek. A projekt vezetője, Koscsóné Kolkopf Judit örömét fejezte ki, hogy a szakmai szervezetek a program keretében személyes kapcsolatokat alakíthattak ki a civilekkel.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben