Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Gyermekrák-ügy: még nincs vége

Tovább nyomoznak az alapítványnál

2014. augusztus 26. kedd

Októberig meghosszabbították a józsefvárosi székhellyel rendelkező Gyermekrák Alapítvány tevékenysége miatt indult nyomozást – tudta meg a Magyar Nemzet. A hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult nyomozás folyamatban van a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályán. Bagoly Bettina szóvivő a lapnak elmondta: a nyomozás határidejét az illetékes kerületi ügyészség legutóbb októberig hosszabbította meg. Hozzátette, a folyamatban lévő nyomozásról bővebb tájékoztatás az ügyészség részéről nem adható.

Az eljárás év elején kezdődött, miután december 20-án Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő hanyag kezelés, valamint csalás gyanúja miatt feljelentést tett az alapítvány ellen. A Rákóczi téri székhellyel rendelkező Gyermekrák Alapítvány tavaly év végén került össztűz alá, mivel működésével kapcsolatban számos visszásságról számolt be a sajtó.

Balogh István azzal védekezett, hogy ötmilliárd forintból építenének kórházat, ezért nem költik el az adófelajánlásokból befolyt csaknem hatszázmillió forintot a rászoruló beteg gyerekekre. Az elnök közölte, a tizenhat éves működésük alatt befolyt mintegy 3,8 milliárd forintból 2,7 milliárdot adtak a daganatos gyerekeknek és a kezelést ellátó kórházaknak. Ám előfordult, hogy megtagadták a támogatást. Az Index információi szerint a Tűzoltó utcai klinika, a Szent László-kórház gyermek-csontvelőtranszplantációs főorvosának kérését is visszautasították.

A hírportál arról is beszámolt, hogy Balogh többször használta az alapítvány mentőjét magáncélra. Az is kiderült, hogy átláthatatlan a szervezet gazdálkodása. Az alapítvány tagadta a vádakat, de egy ügyészségi vizsgálat több szabálytalanságot is feltárt működésében. A szervezet miatt módosították az egyszázalékos felajánlások felhasználásának szabályait, az összeget most már egy éven belül fel kell használni.

A kerültben működő Gyermekrák Alapítványnak az Egyesült Államokban is van bejegyzett szervezete.  Létezik két, 2012-ben létrejött együttműködési szerződés, amelyeket a Children Cancer Foundation amerikai kórházakkal írt alá. A megállapodások arról szóltak, hogy Balogh alapítványának segítségével beteg gyermekeket utaztat ki a külföldi intézményekbe a jobb gyógyulási esélyek reményében. A kórházak tájékoztatása alapján azonban kiderült: bár konzultáció néhány esetben történt, végül a Children Cancer Foundation segítségével egyetlen gyermeket sem utaztattak ki.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben