Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Politika és lélek

10 éves a Polgárok Háza

2014. augusztus 27. szerda

Már jóval a kezdés előtt szinte telt ház volt a Józsefvárosban található Polgárok Háza tizedik évadnyitó ünnepségén. A közös értékrendet valló emberek összefogásának, adományainak köszönhetően a Szövetség a Nemzetért Alapítvány 2004. augusztus 22-én adta át az épületet, melyet Orbán Viktor avatott fel. A kerek évfordulón – amelyre egy könyv is megjelent – Kövér László, Hende Csaba és Jókai Anna is beszédet mondott, és kiállítás is nyílt Máté Gábor fotográfus Makovecz Imre szakrális épületeiről készült fotóiból.

Jeles közéleti személyiségek, művészek, színészek, politikusok mellett rengeteg érdeklődő, polgári körös, a Polgárok Háza létrehozásában segítő, támogató vett részt az ünnepségen. A hangulatot a Hot Jazz Band alapozta meg. Néhány számot követően a szervezők a tíz évvel ezelőtti megnyitót némafilm-szerű híradó vetítésével idézték meg.

Kövér László köszöntőjében elmondta, a polgári körök mozgalma európai szinten is egyedülálló politikai innováció volt, ez adta az erőt, hogy szembe lehessen szállni a nyugati világ politikai életét kivásárolni akaró gazdasági érdekcsoportok nyomásgyakorlásával. A polgári körök eszmeisége vitte ki az embereket az utcára, amikor „ezek a háttérhatalmak, semmibe véve a választók akaratát, idő előtt meg akarták buktatni a választott kormányt” – mondta. Az Országgyűlés elnöke szerint mozgalom legfontosabb üzenete az volt és az marad, hogy a politikában is meg kell maradnia a léleknek. A Polgárok Háza találkozások helyszíne lett, a közösségi politizálásnak is kulturált teret biztosítva – zárta beszédét Kövér László.

A Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke, László Tamás szerint a korábban létrejött több mint 100 ezer polgári kör a magyarság megmaradásának egyik záloga lett, a mozgósításban, szervezésben nagyon fontos szerepet játszva. Hende Csaba honvédelmi miniszter (képünkön), a polgári körök egykori koordinátora úgy fogalmazott: a polgári körök mozgalma nem veszett el, csak átalakult, olyan új egyesületek jöttek létre, amelyek aktívan részt vesznek a települések helyi közéletében. „Mindaz, amit együtt átéltünk, megtettünk a nemzetünkért, örökre összekapcsol bennünket”.

A bajban gyorsabban, összetartóbban áll össze egy csapat, a győzelemmel ez mindig nehezebb – mondta az esten Jókai Anna. Minél nagyobb egy győzelem, annál jobban figyelnünk kell, tovább küzdeni a célokért, bizonyítani, hogy továbbra is együtt vagyunk – fejtette ki beszédében a Kossuth-díjas írónő, majd hozzátette: a gonosz mindig az értékeset támadja. „Ha mindenki egy cseppet elvesz az élet rettenetéből, már jobb világban élhetünk.”

A Polgárok Háza története

Miután a Fidesz 2002-ben elvesztette a választásokat, Orbán Viktor felhívására szerte a világban polgári körök szerveződtek. Fél évvel később a Szövetség a Nemzetért Alapítvány mintegy 100 millió forintért megvásárolta a VIII. kerületi 1600 négyzetméteres épületet, amelynek felújítási munkálatai 2003 novemberében kezdődtek és 2004 augusztusában fejeződtek be. Az átalakítás terveit Makovecz Imre tanítványai készítették. A Polgárok Házát 2004. augusztus 22-én Orbán Viktor avatta fel. Az átadás óta egy közösségi, kulturális és oktatási feladatok ellátására egyaránt alkalmas, korszerű épület áll a polgári körök, civil szerveződések rendelkezésére. A tíz esztendő alatt több száz, különböző műfajú, sokféle tematikájú rendezvényt szerveztek több százezer érdeklődő részére. Az elmúlt éveket egy, a közelmúltban megjelent, gazdagon illusztrált album is feleleveníti. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben