Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Több ezren a Rezső téren

Idén is fergeteges volt a Szenes Iván-emlékkoncert

2014. szeptember 07. vasárnap

Óriási sikert aratott a negyedik alkalommal megrendezett Szenes Iván-emlékkoncert. A Rezső tér szinte teljesen megtelt, több mint nyolcezren voltak kíváncsiak az eMeRTon-díjas magyar dalszövegíró dalaira. Az ingyenes koncerten többek között Wolf Kati, Koós János, Zalatnay Sarolta és Aradszky László is fellépett. Kocsis Máté polgármester Józsefváros posztumusz díszpolgári díját adta át a dalszerző leányának.

Nemzedékek nőttek fel a slágerein, alig akad valaki, aki ne ismerné a több mint kétezer dal valamelyikét. Szenes Iván idén lett volna kilencven éves. 2010 szeptemberében bekövetkezett halálának évfordulóján idén negyedik alkalommal rendeztek emlékkoncertet a józsefvárosi Rezső téren, amelynek egyik házában élt és alkotott a dalszerző.

Az ingyenes koncerten több mint nyolcezren vettek részt, ahol többek között Koós János, Zalatnay Sarolta, Aradszky László, Voith Ági és Bodrogi Gyula, Dolly és az Apostol együttes lépett fel.

Szenes Iván mindig is támogatta a fiatal tehetségeket, így nem csoda, hogy a néhány éve pályán lévő énekesek közül is többen rótták le a tiszteletüket előtte: Oláh Gergő, Kocsis Tibor, Nyári Edit, Mészáros János Elek, Tabáni István és Wolf Kati is énekelt.

Nagy tapsot kapott az Operettszínház két fiatal előadója, Gömöri András Máté és Kerényi Miklós Máté, valamint a Szenes-dalokból készített egyveleg előadásáért Rakonczai Viktor.

Számos díj is átadásra került, sőt kitüntetésben részesült maga a dalszerző is: az önkormányzat Józsefváros posztumusz díszpolgárává választotta. Az erről szóló emléklapot és a harangot Kocsis Máté polgármester, a Rezső téri ingyenes emlékkoncertek kitalálója adta át Szenes Iván lányának, Andreának.

  

A Kornay Mariann-emlékdíjat még Szenes Iván alapította a könnyű műfajban hátrányos helyzetben lévő művésznők számára. A díjat idén Nyári Edit énekesnő vehette át Dr. Ferencz Orsolyától, a Tisztviselőtelep önkormányzati képviselőjétől és Gábor S. Pál zeneszerzőtől.

A Szenes Iván-díjat Aradszky László kapta, míg pálya- és vitatársát, Koós Jánost  Szenes Iván-életműdíjjal tüntették ki. Idén elsőként adták át a Szenes Iván Slágerdíjat, amelyet Kocsis Tibor kapott a „Mondd meg bátran” című Szenes-dal korszerűen „ütősre” sikerült feldolgozásáért. 

A sokezres közönség az időnként eleredő eső dacára lelkesen végigtapsolta és énekelte a koncertet, sokaknak nem jutott ülőhely, közülük viszont többen táncra is perdültek. 

 

A rendezvény Józsefváros önkormányzatának támogatásával valósult meg. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben