Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Áldozatvédelem és bűnmegelőzés Józsefvárosban

Más kerületekben is bevezetnék a modellprogramot

2014. szeptember 29. hétfő

Konferenciasorozat indult annak érdekében, hogy Józsefváros áldozatvédelmi és bűnmegelőzési programját megismerjék Budapest más kerületei is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság központjában tartott tanácskozáson Józsefváros a program elindulása óta eltelt másfél év tapasztalatait és eredményeit mutatta be az V., VI. és a VII. kerületnek.

2013 márciusában indult útjára a „Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi Modellprogrammal” című projekt, amelynek célja, hogy megelőzze az áldozattá válást, illetve hatékonyabbá tegye az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szervezetek munkáját. Az azóta eltelt mintegy másfél év tapasztalatairól és eredményeiről a Budapesti Rendőr-főkapitányság Teve utcai központjában számolt be Józsefváros. A konferenciára a belvárosi kerületek is hivatalosak voltak azért, hogy a bevált modell ott is megvalósuljon.

A tanácskozás résztvevőit Zentai Oszkár önkormányzati képviselő, a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) elnöke köszöntötte. „Ez a program egyrészt azért jött létre, hogy megelőzzük az áldozattá válást, másrészt, hogy az áldozatok ne szégyelljék magukat, és ami velük történt, hanem tudják, hogy hová fordulhatnak jogi, érzelmi és anyagi támaszért” — mondta Zentai Oszkár. Ahogy azt korábban megírtuk, a modellprogramot a Fővárosi Kormányhivatal, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Józsefváros önkormányzata közösen dolgozta ki. Megvalósítására is közösen nyújtott be pályázatot, amelyre 120 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv támogatási keretéből. Az összegből 20 milliót fordítanak közvetlenül Józsefvárosra, így többek között konferenciák szervezésére, szakmai továbbképzésekre, időseknek szervezett önvédelmi szemináriumokra.

A konferencia előadói közül többen úgy fogalmazták meg a program fontosságát a belvárosi kerületek képviselői számára, hogy összeköttetést biztosít a rendőrség, a kormányhivatalok, az önkormányzatok és a civil szervezetek között. Ennek köszönhetően az áldozat bármelyik szervezetnél kér segítséget, teljes körű támogatást kap jogi, érzelmi és szükség esetén anyagi értelemben is.

A szakmai tanácskozás másnap Józsefvárosban, a polgármesteri hivatalban folytatódott a családon belüli erőszak kezelésével kapcsolatos feladatok hatékony ellátása érdekében. A résztvevők az előadások mellett konkrét eseteket bemutatva ismerhették meg a modellprogram működését.

A konferenciasorozat ezen a héten is folytatódik, amelyre a budai kerületek kaptak meghívást Józsefváros áldozatvédelmi és bűnmegelőzési modellprogramjának megismerése és jövőbeni megvalósítása érdekében. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben