Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Plusztámogatás a közbiztonság javítására

2009. december 01. kedd

Az önkormányzat - november 25-i képviselő-testületi határozat értelmében - önerőből felvállalta a kerület közbiztonsági szempontból legrosszabb negyedének, a Magdolnanegyednek a fokozott közbiztonsági ellenőrzését.

A negyedben működő ún. szomszédsági rendőrség jövő évi működéséhez szükséges tizenegy millió forintot a Józsefvárosi Önkormányzat saját forrásból biztosítja. A 2010-re szóló együttműködési megállapodást Kocsis Máté polgármester és Práger Ferenc rendőrkapitány napokon belül aláírja.

A szomszédsági rendőrök elsősorban a közterületeken tartózkodnak, illetve látogatást tesznek a legforgalmasabb közintézményekben, helyiségekben, bérházakban és kereskedőknél. Bűncselekmény esetén azonnal megjelennek a helyszínen, és megkezdik az intézkedést, segítséget nyújtanak a helyszínre érkező szolgálatos állománynak.

A városrész lakóival a szokásosnál szorosabb kapcsolatot ápoló szomszédsági rendőrök munkáját Práger Ferenc, kapitányságvezető egyértelműen pozitívnak értékeli. A rendőrkapitány szerint a szomszédsági rendőrök erősítik a rendőrséggel szembeni bizalmat. A szolgálat elmúlt egy évi működéséről készült jelentés szerint, az egyenruhás járőr jelenléte önmagában jelentősen javítja a negyedben élők biztonságérzetét és preventív jellege óriási. A szomszédsági rendőröket az itt élők is elfogadták, és munkájukat hasznosnak ítélik. 

A Józsefvárosi Önkormányzat 2008 februárjában kötött együttműködési megállapodást a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányságával annak érdekében, hogy a kerület bűncselekményekkel legfertőzöttebb részének, a Magdolnanegyednek a közbiztonságát javítsa. Az együttműködés értelmében a főkapitányság vállalta, hogy a hét minden napján napi 12 órában két járőrt foglalkoztat a városrész felügyeletére. Az önkormányzat ehhez helyiséget (Dankó u.16.) biztosított, és a 2008-ban a városrész rehabilitációjára elnyert európai uniós támogatásból (MNP2) fedezte a működés költségeit. 

A megállapodás 2009. december 31-ével lejár, a szolgáltatás folytatásához szükséges fedezet azonban a program keretein már nem áll rendelkezésre, ezért állt döntés előtt a képviselő-testület, hogy kiáll-e a szomszédsági rendőrség működtetése mellett, avagy forráshiány miatt megszünteti azt. A közbiztonság javításának érdekében egyhangúlag, ez utóbbi mellett döntöttek a képviselők, bízva abban, hogy az önkormányzatról e terhet idővel egy újabb nyertes pályázat leveszi. A képviselő-testület ugyanis már kifejezte szándékát arra vonatkozóan, hogy a Magdolnanegyed program folytatására (MNP3) további uniós forrásokat keres.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben