Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Családbarát önkormányzat

Baba-mama szobát nyitottak a hivatalban

2014. november 21. péntek

Az ügyfélbarát ügyintézés érdekében baba-mama szobát alakítottak ki a polgármesteri hivatalban, közvetlenül az anyakönyvi iroda mellett. Az átadáson Rétvári Bence parlamenti államtitkár kiemelte: egy önkormányzatnak mindig szem előtt kell tartania az állampolgárok igényeit, mert ez az igazi közszolgálat és ezt Józsefváros felismerte.

Hasznosnak tartom ezt a szolgáltatást, és tetszik, hogy a színekkel valamint a bútorokkal megteremtették azt a hangulatot és nyugalmat, ami például egy pelenkázáshoz szükséges – mondta a baba-mama szoba átadásán az egyik kismama.

A szülők sokszor néhány napos csecsemőkkel érkeznek az anyakönyvi irodába, mert nem tudják, vagy nem akarják másra bízni gyermeküket, számukra alakította ki az önkormányzat ezt a helyiséget – mondta Sántha Péterné az átadáson. Az alpolgármester hozzátette: Józsefvárosban két szülészeti klinika működik, az anyakönyvi iroda ezért országosan az egyik legnagyobb forgalmat bonyolítja. Csaknem 120 éve rögzíti a születési, házasságkötési és halálozási eseményeket, éves szinten több mint 35 ezer ügyet intéznek és több tízezer anyakönyvi kivonatot állítanak ki – magyarázta Sántha Péterné.

A baba-mama szoba megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is jelen volt, ahol elmondta: annak ellenére, hogy rengeteg feladata van egy önkormányzatnak fontos, hogy mindig szem előtt tartsa az állampolgárok igényét. Rétvári Bence szerint „ez az igazi közszolgálat, és Józsefváros önkormányzata ezt felismerte”. Az államtitkár kitért arra is, hogy Józsefváros mellett a kormány is több intézkedéssel igyekszik segíteni a családok mindennapjait. Példaként említette a családi típusú adózás bevezetését, a gyed extrát, továbbá az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítését, illetve a jövőre életbe lépő házasságkötés után járó adókedvezményt.

Rétvári Bence szerint a törvények önmagukban nem elegendőek, családbarát közgondolkodásra van szükség, mert ezekből alakulhatnak ki az olyan kezdeményezések, mint ez a baba-mama szoba. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben