Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy felmérés szerint javul a közbiztonság

Hatékony a bűnmegelőzési, áldozatvédelmi program

2015. január 20. kedd

Ha már egy áldozaton segítettünk, egy bűncselekményt megelőztünk, a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Rendszer (JÁSZER) elérte célját – mondta Zentai Oszkár képviselő, a JÁSZER elnöke. A rendszer ötödik ülésén bemutatkozott a kerület új rendőrkapitánya, Molnár Gábor rendőr alezredes, és ismertették a Tárki felmérését is. A kutatásban résztvevő lakosság szerint a kerületben javult a közbiztonság, az áldozatok segítése, a rendőrség és a lakosság kapcsolata, erősödött a polgárőrség jelenléte.

A 2013 tavaszán indult a „Bűnmegelőzés és Áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi Modellprogram” keretében alakult meg az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberekből álló csoport, a JÁSZER, amelynek hármas célja: a bűnmegelőzés, az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés.

Mint Zentai Oszkár, önkormányzati képviselő elmondta: a program elsőként Józsefvárosban valósult meg. „Ha már egy áldozaton segítettünk, egy bűncselekményt megelőztünk, elértük célunkat. Ugyanakkor remélem, hogy ennél jóval magasabb ez a szám.”

A program ötödik ülésén bemutatkozott a VIII. kerületi Rendőrkapitányság új vezetője, Molnár Gábor rendőr alezredes is. Mint elmondta, többen jobb eredményeket lehet elérni, ezért is fontos szerepet tölt be a bűnmegelőzési és áldozatsegítési program.

Az ülésen Melles Ágnes szociológus ismertette a napokban elkészült „Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi modellprogrammal – Közvélemény-kutatás a kerületi lakosság és a kerületi szakértők körében” című felmérést.

A kutatás 2013 és 2014 őszén készült a lakosság biztonságérzete, rendvédelmi szervek megítélése, az áldozatsegítés és a bűnmegelőzési attitűdök témakörében. Tárki felmérése arra jutott, hogy a kutatásban részt vevő lakosság szerint a kerületben nagymértékben javult a közbiztonság, az áldozatok segítése, a rendőrség és a lakosság kapcsolata, erősödött a polgárőrség jelenléte.

Ha bűncselekmény áldozatává vált, ha fenyegetve érzi magát, ha megtámadták – telefonáljon!

  • Rendőrség: 107, 112.
  • VIII. kerületi Rendőrkapitányság 477-3700
  • Fővárosi Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztály: 209-9338.
  • Józsefvárosi Polgárőrség: 323-2770

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben