Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kezünkben a kulcs

Hogyan éljünk 100 évig egészségesen?

2015. február 03. kedd

A Józsefvárosi Szabadegyetem keretében hónapról hónapra érdekes és tanulságos előadásokat hallhatunk. A legutóbbi alkalom talán az eddigieknél is nagyobb figyelemre tartott számot, hiszen ki ne lenne kíváncsi a hosszú élet titkára? Dr. Eőry Ajándok orvos és természetgyógyász ezt tárta fel.

A hajléktalanok odaadó, elhivatott gyógyításáért Batthyány-Strattmann László-díjjal kitüntetett orvos és természetgyógyász már sok éve a hagyományos kínai gyógyítást gyakorolja. Hangsúlyozta, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünkért egészséges életmóddal, akarattal és elszántsággal. Viccesen megjegyezte, hogy 100 éves kor fölött már nyerésre állunk az öregedéssel, betegségekkel és a halállal folytatott küzdelemben, hiszen ilyen idős korban nagyon kevesen halnak meg.

Az előadás nagyobb része az általa már régóta sikeresen alkalmazott, Zhu Zong Xiang professzortól tanult meridián tornáról szólt. A meridiánok áramoltatják bennünk azt az életenergiát (a csít), melynek köszönhetően energikusak és egészségesek maradhatunk hosszú évekig. Megismertük a főbb meridián pontjainkat és megtanulhattuk, hogyan stimulálhatjuk őket masszírozással, nyomkodással. A meridián torna másik eleme, a hasi légzés szintén alappillére az egészségnek, mert ellazít, feszültséget old.

Napi öt perces légzésgyakorlat többek között csökkenti a vérnyomást és megszünteti az álmatlanságot. Körülbelül hússzor, szünetet nem tartva lélegezzük ki és be a levegőt úgy, hogy köldökünk alatt két ujjal, az úgynevezett csí tengelynél emelkedjen ki leginkább a hasunk. A 18 perces meridián torna harmadik eleme a guggolás. A sarkunkra kell helyeznünk a testsúlyt, hogy feszüljön az oldalsó combizmunk és a farizmunk. Vállszélességű terpeszbe állva, egyenes felsőtesttel és derékkal, két karunkat tenyérrel lefelé előrenyújtva kell többször lassan leguggolni és felállni, miközben olyan mozdulatot végzünk, mintha kezünkkel energiát akarnánk meríteni lentről. 

Akinek felkeltette érdeklődését a meridián torna, részletesebben is megismerkedhet vele, ha ellátogat a http://www.312.hu internetes oldalra, vagy részt vesz az ingyenes foglalkozáson a Józsefvárosi Galériában csütörtök reggel 8, vagy kedd délután 17 órától.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben