Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A fejlődés lehetséges útjai

Városfejlesztési stratégia készül

2015. április 10. péntek

Készül Józsefváros Integrált Településfejlesztési Stratégiája. Ennek keretében immár második alkalommal tartottak fórumot arról, hogy a helyi szervezetek képviselői hogyan látják a kerület fejlődésének további útját, illetve a fejlesztések további hasznosításának módjait.

Józsefváros önkormányzata a városfejlesztéssel kapcsolatban kíváncsi az itt lakók, illetve az itt működő civil szervezetek, gazdasági szervezetek, intézmények, egyházak véleményére is. A további fejlesztések és jövőkép-alkotás volt a feladata a záróeseménynek (a lakók véleményét, hozzászólásait, észrevételeit június 8-ig várja az önkormányzat – részletek a cikk végén). A különböző szervezetek képviselői három témakörben oszthatták meg javaslataikat a fórumon.

Az első kérdéskör a „Gazdaság” témájában várta a javaslatokat. A legtöbb hozzászóló a kis és középvállalkozások kerületbe vonzását, illetve itt tartását látja az egyik legfontosabb gazdaságstratégiai feladatnak, kiemelve ezek közül a kisiparos réteg támogatását, két fontos helyszínként a Népszínház utca és a Baross utca környékét. Az egyik legfontosabb megoldandó feladatnak pedig a Ganz-telep hasznosításának rendezését nevezték. A másik fontos gazdaságélénkítő tényezőként az egyetemisták és a kerületünkbe kulturális eseményre érkezők fogyasztói érdeklődésének felkeltését látták. A hozzászólók szerint az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével és az egészségipar Józsefvárosba vonzásával is fejlődhetne, színesedhetne a helyi gazdasági élet. Általánosan felmerülő, a jövőben megoldandó kérdés a munkaszocializáció, a munkahelyteremtés illetve a munkaképesek aktivizálása, ez is segítené a helyi gazdaság felélénkítését.

A második műhelybeszélgetés a „Környezet” témáját járta körül, elsőként érintve a társasházak felújítását. Többen javasolták, hogy a homlokzati felújítás után a házak belsejében is tegyenek rendet. Felmerült új parkolóhelyek kialakításának igénye is. Ezen a ponton kisebb vita alakult ki, hogy a sétáló illetve csökkentett forgalmú utcák tényleg széppé és gyalogosan is átjárhatóvá teszik a kerületet, de több hozzászóló is említette, hogy vannak olyan intézmények, melynek környékén az autók csak nehezen találnak parkolóhelyet. Abban mindenki egyetértett, hogy amennyire csak lehetséges tovább kell növelni a zöldfelületek nagyságát. Felmerült, hogy a közterek tisztaságának és élhetőségének fenntartása érdekében térgondnokokat alkalmazhatna az önkormányzat.

A Humán kérdésekkel foglalkozó munkacsoportban felvetették a térfigyelő kamera-rendszer további fejlesztését, hiszen érezhető ezek bűnmegelőzési hatása. Ehhez hozzáfűzték, hogy a rendőri jelenlét is látható az utcákon, de jó lenne, ha ez állandóvá válna. Felmerült, hogy szükség lenne a LÉLEK-program kibővítésére, illetve olyan, úgynevezett kiléptetőházak létrehozására, amelyek a hajléktalanoknak segítenek a társadalomba való visszailleszkedésben. A szociális problémák kezelésével kapcsolatban javasolták, hogy az önkormányzat hozzon létre egy szociális fórumot, amelyben a területtel foglalkozó, vagy ahhoz kapcsolódó szervezetek megoszthatnák egymással tapasztalataikat és egyfajta tudásbázisként is szolgálna, összekapcsolná a téma szakértőit és a szociális rendszerben dolgozókat.

A lakossági észrevételeket, javaslatokat, többek között a helyi városfejlesztéssel, gazdaságfejlesztéssel, egészségügyi helyzettel, kultúrával, szociális ügyekkel kapcsolatban – nevük, lakcímük és/vagy e-mail címük megadása mellett – a Főépítészi és Városfejlesztési Ügyosztály fogadja 2015. június 8-ig:

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat, Városfejlesztési és Főépítészi Ügyosztály, Szarka-Turóczi Tímea, ITS koordinátor, 1082 Budapest, Baross utca 63-67. E-mail: its@jozsefvaros.hu.

A stratégiaalkotási folyamat aktuális helyzetéről, a már elkészített munkarészekről a www.jozsefvaros.hu/its oldalon olvashatnak bővebben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben