Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A siker a szoros együttműködésben rejlik

Más kerületek is átvehetik a józsefvárosi bűnmegelőzési modellprogramot

2015. június 03. szerda

Több önkormányzat – így a IX. és a XX. kerület – is átveheti a sikereket maga mögött tudható Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi programmal elnevezésű projektet, amely hozzájárult a józsefvárosiak biztonságérzetének növekedéséhez. A program részeként létrejött Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) szerdai ülésén Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány, Kocsis Máté polgármester mellett több szakmai szervezet is részt vett. A JÁSZER elnöke, Zentai Oszkár szerint a program sikeressége a szoros együttműködésben, a társadalmi összefogásban rejlik.

Józsefváros Önkormányzata, Budapest Főváros Kormányhivatala és a Budapesti Rendőrfőkapitányság 2013 márciusában indította Bűnmegelőzés és áldozatsegítés Budapesten, Józsefvárosi programmal (TÁMOP-5.6.1-C-11/1-2011-0002) elnevezésű projektet. A célja a helyi áldozatvédelmi és bűnmegelőzési rendszer erősítése, az áldozattá vált személyek sérelmeinek kezelését végző ellátórendszer hatékonyabbá tétele. Sikerességét alátámasztja a Tárki Társadalomkutatási Intézet év elején közölt kutatása: a modellprogram is hozzájárult, hogy a józsefvárosiaknak nőtt a biztonságérzete, javult az áldozatok segítése, hatékonyabb lett a bűnmegelőzés a kerületben.

A JÁSZER folyamatosan dolgozik, programokat szervez, szerdai ülésén többek közt a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Bírósági Hivatal, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács képviselői is részt vettek, és osztották meg tapasztalataikat. A JÁSZER elnöke, Zentai Oszkár köszöntőjében elmondta, a modellprogram sikeressége elsősorban a szoros együttműködésben, a társadalmi összefogásban rejlik.

Rendőri jelenlét, személyes kapcsolat

„A bűncselekmények visszaszorítása érdekében a megelőzés és a rendőrségi jelenlét kiemelt szerepet kap. Fontos a társadalommal, a családokkal, a fiatalokkal, elsősorban az iskolákon, a pedagógusokon keresztül kialakított kapcsolat, hogy a rendőrségre stratégiai partnerként tekintsenek. Az áldozatvédelemben kiemelt figyelmet kapnak az idősebbek is – jelentette ki Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya.  

 

Gyerekbarát igazságszolgáltatás

Fontos, hogy az áldozattá váló személyek a jogi eljárás során támogatást kapjanak, és elkerülhessék a másodlagos viktimizációt (azaz ne kelljen teljesen újra átélniük a korábbi „rossz élményt”). Mint Vass Péter bíró, az Országos Bírósági Hivatal képviseletében kifejtette, az áldozatok védelmében egyszerűsítik a bírósághoz való hozzáférést, az igazságszolgáltatást egyre inkább gyerekbaráttá teszik.

Nagy népszerűségnek örvend a nyitott bíróság program is: a diákok ellátogathatnak például tárgyalásokra vagy éppen börtönökbe is.

Más kerületek is átvehetik

„A cél, hogy a fiatalokat megfelelő tudással, tapasztalattal vértezzük fel, mire felnőttkorba kerülnek. Egyre intenzívebb a rendőrség kapcsolata a lakossággal, az egyes embereket partnerként kell kezelni, így nagyobb siker érhető el” – emelte ki Hatala József.

A Nemzeti Bűnmegelőzés Tanács elnöke kifejtette, hogy a közbiztonság javulásának, a bűnmegelőzésnek gazdaságélénkítő hatása is van. Zentai Oszkár, a JÁSZER elnöke hozzátette: Józsefvárosban ez többek közt már érezhető abban is, hogy egyre több turista látogat a kerületbe. A nálunk töltött vendégéjszakák számát tekintve Józsefváros az ötödik helyen áll.

Mások is átvehetik a modellprogramot

Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya már korábban jelezte, hogy a józsefvárosi modellprogramot a főváros összes kerületében tovább kellene vinni. A programhoz való csatlakozást már a IX. és a XX. kerület önkormányzata is tervezi.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben