Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ideális környezet, olcsó fenntartás

Új ablakok, felújított homlokzat a Százszorszép oviban

2015. július 08. szerda

A nagy melegben is gyerekzsivajtól hangos a Százszorszép óvoda. A tucatnyi, hatalmas fának köszönhetően meglehetősen kellemes az udvaron az idő, a közelmúltban befejezett energetikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig már az épületekben is jóval hűvösebb van. Sára Botond alpolgármester az átadáson elmondta: a beruházás fő célja, hogy a gyermekek kellemesebb környezetben tölthessék az idejüket, illetve az, hogy jóval kevesebb pénzt kelljen költeni önkormányzati intézmények fenntartására.

A Csobánc utcai Várunk Rád után a Százszorszép Napközi Otthonos Óvoda energetikai felújítása is elkészült a Szűz utcában. A két épületből álló intézményben 23 jó szigetelőképességű nyílászárót építettek be, illetve 60 db termosztatikus radiátorszelepet szereltek fel. Az „A” épület teljes külső felülete hőszigetelő réteget kapott, a homlokzat is megújult. A 8 millió forintos beruházás 85 százalékát uniós támogatás fedezte.

„Mindez tavasszal indult, a szülők rengeteget segítettek, amiért nagy köszönet jár. A nyílászárók cseréje gyorsan megtörtént, nagyobb felfordulást okozott a homlokzati felújítás, de a munkálatokat a gyerekek kíváncsian figyelték” – meséli Csabainé Lampert Ágnes, az óvoda vezetője.

Jelentős megtakarítások

A melegebb időszakokban most már az épületekben is hűvösebb van, ugyanakkor nőtt a fűtéshatékonyság, mérséklődik az energiafogyasztás. „A program fő célja, hogy a józsefvárosi gyerekek környezetbarát és biztonságos környezetben nevelkedhessenek, illetve az, hogy az épületek fenntartása olcsóbb legyen. Ennek érdekében természetesen a jövőben is pályázunk hasonló lehetőségekre” – mondta Sára Botond. Az alpolgármester hozzátette: tervezik a Százszorszép óvoda másik épületének külső szigetelését, homlokzati felújítását is. 

További fejlesztések

A Százszorszép még július 20-ig tart nyitva, utána újabb felújítások következnek abból a 80 millió forintból, amelyet az önkormányzat biztosít a kerületi óvodáknak.   

A Szűz utcában szeptemberig sor kerül még az „A” épületben az emeleti folyosó és négy csoportszoba festésére, a „B” épületben a gyermekmosdó felújítására, valamint az udvari játszóeszközök alatt gumitégla burkolatot alakítanak az ovisok nagyobb biztonsága érdekében. 

Szeptember elején mintegy 140 gyermek kezdheti megújult környezetben az új évet.

A Józsefvárosi Önkormányzat csaknem 100 millió forintos támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának „Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása” című pályázati felhívásának keretén belül. Az önkormányzat az összeget 15 millió forinttal egészítette ki, a 115 millió forintból a Százszorszép mellett már befejeződött a Várunk Rád Óvoda, és zajlik még a Napraforgó Óvoda és a Polgármesteri Hivatal fejlesztése.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben