Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kulturális és gazdasági együttműködés valósulhat meg

Sanghaji delegáció járt Józsefvárosban

2015. július 27. hétfő

Sanghaj városának Putuo kerületéből érkezett delegáció Józsefvárosba az önkormányzat meghívására. A hatfős kínai csoport három napot töltött Budapesten, megismerték az önkormányzat működését, nagyobb fejlesztési, rehabilitációs programjait. Emellett felkeresték a főváros nevezetességeit, látogatást tettek a Parlamentben. A delegáció tárgyalásokat folytatott a kerületünkben található Semmelweis Egyetem vezetésével is. Egry Attila alpolgármester leszögezte: cél, hogy Józsefváros és Putuo között az oktatás, a kultúra, a gazdaság és a sport területén közös projektek valósuljanak meg, valamint hosszú távon testvérvárosi kapcsolat jöjjön létre.

Több mint két éve zajlanak az egyeztetések Putuo kerület és Józsefváros vezetése között. Ezt a kapcsolatot mélyítette most el ez a látogatás: a sanghaji városrész elöljáróit hívta meg a Józsefvárosi Önkormányzat háromnapos látogatásra. 

Kínai-magyar együttműködés

A kínai vendégeknek Egry Attila alpolgármester mutatta be a Polgármesteri Hivatal felépítését, a főbb tisztségeket és a képviselő-testület működését. Vas Imre, a kerület országgyűlési képviselője pedig a parlament, a kormányzat, és a fővárosi illetve a kerületi önkormányzat feladatait ismertette meg a delegációval. 

 „Jövetelünk célja, hogy erősítsük az együttműködést a különböző területeken és konkrét elképzeléseket is megfogalmazzunk az oktatás, az orvostudomány, egészségügy, a gazdaság, a sport területén” – mondta Xu Weiguo, Putuo Népi Gyűlésének Állandó Bizottsága elnöke. Egry Attila kifejtette, hogy az önkormányzat vezetése is örülne annak a lehetőségnek, ha bemutatkozhatna Sanghaj városában, mind a lakosok, mind a vállalkozók felé.

Az együttműködési felvetésekkel kapcsolatban elmondta: a törekvések közösek. Kiemelte, Józsefváros egyik húzóágazata a turizmus, számos egyetem található a kerületben, de a középiskolai és általános iskolai oktatás is kiemelkedő színvonalú.  Megemlítette azt is, hogy kulturálisan is nagyon gazdag a kerület, többek között itt található az ország első számú múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum. Józsefváros nyitott a távol-keleti befektetők felé is. „Kerületünk arról is híres, hogy itt él a legnagyobb kínai kolónia az országban, beilleszkedtek, segítik a kerület életét” – fogalmazott az alpolgármester.

A kerületi fejlesztések bemutatása

Az elmúlt évek városrehabilitációs programjait, megvalósulását Alföldi György, a RÉV8 Zrt. igazgatósági tagja mutatta be a delegációnak. A szakember a három nagy kerületi projektet, a Corvin negyed megújulását, a Magdolna Negyed és az Európa Belvárosa Programot ismertette a vendégekkel.

A Magdolna Negyed Program kapcsán kiemelte: az épület- és közterület-felújítások során bevonták a lakosságot is, és szociális, bűnmegelőzési, álláskeresési, képzési programokat is indítottak az itt élőknek. A Corvin negyedben másfajta módon, magántőke bevonásával valósult meg a fejlesztés. A nagyszabású beruházásoknak köszönhetően élhetőbb környezet jött létre, nagyban nőtt a lakosság biztonságérzete.

Látogatás a Semmelweis Egyetemen

A delegáció ellátogatott a kerületünkben található Semmelweis Egyetemre, a szakembereket dr. Szél Ágoston, az oktató-gyógyító felsőoktatási intézmény rektora fogadta. A küldöttség az Egészségtudományi Karon ősszel megvalósuló továbbképzési programról egyeztetett, amelyen 20 fő kínai ápoló vesz részt Putuo kerület támogatásával.

A tárgyalások során felvetődött, hogy oktató- és diákcsere is létrejöhet a két régió között. Xu Weiguo delegációvezető a konkrét megvalósításhoz Józsefváros önkormányzatának segítségét kérte. Egry Attila leszögezte, a kerület vezetése különösen jó kapcsolatot ápol az egyetemmel, minden lehetséges módon segítik az együttműködést.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben