Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kötelék a határok fölött

Kopjafát állítottak Siklódy Lőrinc emlékére

2015. október 06. kedd

Emlékoszloppal tisztelegtek a székelyföldi születésű, Budapesten alkotó szobrászművész, ditrói Siklódy Lőrinc emléke előtt Józsefvárosban. A Százados úti Művésztelepen állított kopjafa Gyergyóditró település és Józsefváros önkormányzatának összefogásából valósult meg, az ünnepélyes átadón kerületünket Sántha Péterné alpolgármester és Gondos Judit képviselte.

Kettő kopjafát készített Petres Lajos fafaragó mester a Józsefvárosi Önkormányzat és Ditró község megbízásából a két világháború között alkotó ditrói Siklódy Lőrinc szobrászművész tiszteletére. Az egyiket – mint arról lapunk korábban beszámolt -, a művész szülőfalujában, Gyergyóditrón állították föl ez év júniusában, a másik a Százados úti Művésztelepre került, emléket állítva a helynek, ahol Siklódy alkotott, így fejezve ki a magyar és a székely nemzet határokon átívelő együvé tartozását.

Az október 3-án átadásra került emlékoszlop avatásán részt vett Puskás Elemér, a Hargita megyei település polgármestere mellett a helyi, a szobrászművészről elnevezett általános iskola igazgatónője és tanárai, valamint az emlékoszlopokat készítő Petres Lajos. A Józsefvárosi Önkormányzat nevében Sántha Péterné alpolgármester és Gondos Judit képviselő vett részt az ünnepségen, ahol megjelent a művész leszármazottja, dr. Láng Péter is.

Az emlékezők a méltató beszédek mellett Benkő Péter színművész tolmácsolásában meghallgatták Wass Albert két költeményét, majd az avató ünnepség után megkoszorúzták Siklódy Lőrinc, a Fiumei úti Sírkert művészparcellájában található sírját.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben