Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

56-os ünnepségek a kerület iskoláiban

Rendhagyó színházi előadás és közös megemlékezés

2015. október 26. hétfő

A kerület oktatási intézményeiben is megemlékeztek az 1956-os forradalomról. A Losonci Téri Általános Iskolában rendhagyó színházi előadást mutattak be, a Deák Diákban az alsós diákok osztályszintű megemlékezéseken vettek részt.

A Losiban a helyi színjátszók a tanárokkal együtt adtak elő egy darabot, amelyet Dózsa László 1956-os szabadságharcos, színész, rendező és Érdemes Művész élete ihletett. Dózsa László 1956-ban, 14 évesen a Lehel téren csatlakozott a szabadságharchoz, az akkori Divatcsarnokot védő csoport tagja lett. November 5-én elfogták, és társaival együtt kivégzőosztag elé állították. A csoport minden tagja meghalt, kivéve őt.

A Szövetség utcai kórházba szállították, ahonnan az ÁVH-sok november közepén áthurcolták a Mosonyi úti rabkórházba. Kihallgatása során majdnem halálra verték. A Fiumei úti temetőben egy tömegsírba dobták, testére meszet öntöttek. A sírásó vette észre, hogy teste még mozog, és kiemelte a sírból. Életét a Szabolcs utcai kórházban egy nyolcórás műtét során mentették meg. A színjátszással háromévesen került kapcsolatba, a színiakadémia elvégzése után játszott a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a Madách Színházban és a Nemzeti Színházban is.

A zenés színdarabot Dózsa László „Bohóc vérben és vasban” című életrajzából állították össze a Losisok. Az előadáson maga a művész is jelen volt, meghatódva mondott köszönetet és gratulált az ifjú színjátszóknak. 

Megemlékezés a Deák Diákban

A Deák Diák Általános Iskolában osztályszintű ünnepségeken vettek részt az alsós diákok, életkori sajátosságaikat szem előtt tartva. Az első évfolyamon az ünnep szóról mondták el, amit az oviban tanultak. Saját szavaikkal fogalmazták meg, milyen érzés szabadnak lenni. Meggyújtottak közösen egy mécsest, és elkészítettek a magyar zászló színeiben egy-egy sárkányt. Azért sárkányt, mert fel lehet engedni és szabadon, messzire száll.

A 2. évfolyam kisétált a II. János Pál pápa térre, ahol Jean-Pierre Pedrazzini szobra köré tűzték le az emlékezés papírvirágait. A fiatal francia-svájci fotóriporter alig harmincévesen, az akkori Köztársaság téren a forradalom alatt szerzett halálos sebesülést. A 3. és 4. osztályosok lyukas zászlót készítettek, majd elsétáltak a Corvin közbe, ahol mécsest gyújtottak és elhelyezték kis zászlóikat. Visszafelé megnézték azokat a házakat is, amelyeken ma is láthatók a harcok nyomai.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben