Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb nemzetközi kapcsolat

Együttműködés Isztambul egyik kerületével

2015. november 23. hétfő

Testvérvárosi együttműködési megállapodást kötött Józsefváros önkormányzata Isztambul Kücükcekmece kerületével. Egry Attila alpolgármester az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta: a két ország közötti kulturális kapcsolatok erősítése a legfontosabb lehetőség a testvérvárosi kapcsolatban. A közös programokat követően a Horváth Mihály téren – a testvérvárosi kapcsolat jelképeként – leleplezték azt a táblát, ami Isztambul felé mutat.

Több mint egy éve folynak egyeztetések a Józsefvárosi Önkormányzat és Isztambul Kücükcekmece kerület vezetése között a lehetséges együttműködésről a kultúra, az oktatás és a gazdaság terén. A közelmúltban a török városrész küldöttsége érkezett kerületünkbe, a kapcsolat elmélyítése céljából. A delegáció tagjai felkeresték a főváros nevezetességeit, különösen a török vonatkozású helyeket. 

A kulturális kapcsolatok elmélyítése

A látogatás keretében Kücükcekmece közgyűlésének elnöke, Zekeriya Kurtuldu és Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere ünnepélyes keretek között írták alá a testvérvárosi megállapodást, amely a két városrész közötti jövőbeni együttműködés kereteit jelöli ki.  

Egry Attila kiemelte: Józsefváros számára nagyon fontos a történelmi hagyományok, a kultúra megőrzése. „A két ország sok közös ponton kapcsolódik egymáshoz, a gazdag kulturális kapcsolatok erősítését látjuk legfőbb lehetőségnek a testvérvárosi kapcsolatban” – mondta az alpolgármester. Egry Attila hozzátette: Józsefváros vezetése elkötelezett abban, hogy szoros partnerséget alakítson ki az isztambuli kerülettel. 

Zekeriya Kurtuldu, török delegáció vezetője leszögezte: mindkét fél sokat dolgozott azért, hogy elérkezzenek ehhez a ponthoz, és megkössék a megállapodást. Hozzáfűzte: Magyarország és Törökország között szoros kapcsolat áll fenn, egyúttal örömét fejezte ki, hogy most a két városrész között is elmélyül ez a viszony. 

Az eseményen részt vett Hendrich Balázs, Magyarország isztambuli főkonzulja, és Osman Sahbaz, Magyarország tiszteletbeli török konzulja is. A megállapodás aláírása után Józsefváros főterén, a Horváth Mihály téren felavatták azt a táblát, ami Kücükcekmece felé mutat és a hagyományoknak megfelelően a testvérvárosi kapcsolatot jelképezi.

A kerületi fejlesztések bemutatása

Alföldi György, a RÉV8 Zrt. igazgatósági tagja a Corvin sétány megújulását mutatta be a török küldöttségnek. Vázolta a projekt főbb lépéseit, kiemelve, hogy magántőke bevonásával, nemzetközi pályázatok, befektetők közreműködésével épül újjá a környezet. Hozzátette: a projekt több nemzetközi díjat is elnyert.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben