Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koszorúzás a Népszínház utcában

A holokauszt áldozataira emlékeztünk

2016. január 27. szerda

Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából kerületünk is megemlékezett a vészkorszak áldozatairól. Józsefváros Önkormányzatának koszorúját Sántha Péterné alpolgármester helyezte el a Népszínház utcában található emléktáblánál, néma főhajtással tisztelegve a súlyos megpróbáltatásokat átélt magyarországi zsidóság vesztségei előtt.

1944. október 15. és 17. között a helyi zsidó lakosság, munkaszolgálatosok és katonák – a varsói gettóban 1943. április 19-én kitört lázadáshoz hasonlóan – fegyvert ragadott, hogy harcoljon a Magyarországot megszállva tartó német hadsereg és a hazánkban a hatalmat átvevő nyilas rezsim ellen. A vérbe fojtott hősies ellenállási kísérletnek mementót állítva, ma emléktábla őrzi az esemény emlékét a Népszínház utcában, a 46-os számú ház falán.

Itt tartotta megemlékezését Józsefváros önkormányzata a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, amelynek keretében Sántha Péterné alpolgármester helyezett el koszorút az áldozatok emlékére, néma főhajtással emlékezve a magyarországi zsidóság vészkorszakban átélt szenvedéseire.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét. A választás azért esett erre a dátumra, mert 1945-ben, ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Az egyhangúan elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, javarészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben