Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nincs fontosabb társadalmi cél a közösség vállalásánál

Megnyílt a Nem Adom Fel kávézó a Magdolna utcában

2016. január 27. szerda

Szerdán megnyitott a fogyatékossággal élők által működtetett Nem Adom Fel Cafe & Bar a Magdolna utcában. Az ünnepélyes megnyitón Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: ma Magyarországon nincs fontosabb közös társadalmi cél, mint annak felmutatása, hogy közösséget vállalunk és közösséget teremtünk.

A kávézóban kerekes székes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok állnak a pultban és szolgálnak fel, közreműködnek a konyhai feladatokban és a kávézó marketingjében is.

A Józsefvárosban található bár és kávézó, illetve az ahhoz kapcsolódó közösségi terek és irodák 24 fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, új képességekre tegyenek szert és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a megnyitón arról beszélt: az a cél, hogy ne külön-külön társadalom legyen a fogyatékossággal élők számára és az épek számára. Czibere Károly elmondta: minden olyan kezdeményezést, ami ezt az egy társadalmat, az elfogadást építi, és lehetőséget ad a fogyatékossággal élőknek arra, hogy meg tudják mutatni értékeiket és ezt a társadalom közös értékévé tegyék, a kormánynak támogatnia kell.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Az államtitkár hozzátette: a kávézóhoz hasonló kezdeményezések tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy valódi esélyt kapjanak a nagyon sokszor elszigeteltségbe kényszerülő emberek arra, hogy a társadalom teljes életet élő tagjai lehessenek.

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, egyenként kell az emberek szemléletét megváltoztatni, és a kávézót egy jó lehetőségnek tartja erre.

Györke Nóra, a kávézót üzemeltető Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet vezetője elmondta: a szövetkezet három évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy munkalehetőséget biztosítson a megváltozott munkaképességűek számára arra, hogy olyan képességeket sajátíthassanak el, amelyekkel a nyílt munkaerőpiacon is el tudnak helyezkedni. Hozzátette: nívós kulturális programokkal kívánnak hozzájárulni a szemléletformáláshoz. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben