Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Házak, terek születtek újjá, közösségek erősödtek meg

Folytatódik a Magdolna negyed fejlesztése

2016. június 10. péntek

A lakók és az önkormányzat közös sikertörténete a Magdolna Negyed Program III. A szociális városrehabilitációs fejlesztés részeként bér- és társasházak újultak meg, közterületek épültek újjá, sokrétű társadalmi, szociális és foglalkoztatási programok indultak. A program eredményeit és tapasztalatait az önkormányzat képviselői, kivitelezők és szakemberek jelenlétében ismertették pénteken a Kesztyűgyár Közösségi Házban. Az eseményen részt vett Sára Botond alpolgármester és a helyi civil szervezetek tagjai. Józsefváros alpolgármestere kiemelte: a program egyes elemei önkormányzati forrásból folytatódnak.

Budapest egyik nagy szociális városrehabilitációs fejlesztése, a Magdolna Negyed Program III. üteme (MNP III.) 2013 és 2015 között valósult meg. Bér- és társasházak újultak meg, közterületek épültek újjá, sokrétű társadalmi, szociális és foglalkoztatási programok indultak. Az eredményeket összegző fórumon Sára Botond alpolgármester hangsúlyozta: számos, a MNP III. ütemében elkezdett programot folytatnak – már önkormányzati forrásból – hiszen a városrészben még vannak elvégzendő feladatok. Ezek között említette a szociális-, társadalmi- és bűnmegelőzési projekteket, vagy a Bauer Sándor utcában az év második felében megnyíló körzeti megbízotti irodát. 

Több ezer ember életkörülménye javult

Az alpolgármester emlékeztetett: az MNP III. keretében, csaknem 4 milliárd forintos beruházásból számos közterület, 28 bérház és 14 társasház újult meg, és közvetlenül 7000 ember életkörülményei javultak. „Számunkra a legnagyobb eredmény mégis az, hogy olyan, helyben élő közösségek jöttek létre és erősödtek meg, amelyek a fenntartásban, üzemeltetésben és a programok továbbgondolásában is segítik az önkormányzat munkáját” – hangsúlyozta Sára Botond. A jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: az Orczy negyed rehabilitációja is érinti majd a Magdolna negyed egy részét, továbbá a fővárossal egyeztetnek a Dobozi utca felújításáról.

Az alpolgármester kiemelte a Társak a Teleki Térért és a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület sokrétű tevékenységét. Példaként említette a Mátyás téren rendszeresen szervezett növényültetéseket, illetve a Teleki téri programokat, amelyek hétről hétre tartalommal töltik meg a környéket. 

A rendezvényen Gaálné Madarász Anna, a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület vezetője és Frank Sándor, a Társak a Teleki Térért Egyesület alelnöke is felszólalt és bemutatta a civil szervezetek tevékenységét és a Magdolna negyed megújulásában betöltött szerepüket. A fórumon részt vett Balogh István Szilveszter, a környék önkormányzati képviselője és Molnár Gábor józsefvárosi rendőrkapitány.

A Magdolna Negyed Program III. számokban

A Magdolna negyed megújításának harmadik üteme az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósult meg. Józsefváros önkormányzata 3,8 milliárd forintot nyert a városrész megújításához. A lakhatási körülmények javítása érdekében 28 önkormányzati tulajdonban lévő bérház felújítását végezték el, és 14 társasházi tulajdonban lévő lakóépület rekonstrukcióját támogatta az önkormányzat. A felújítások mintegy 1300 családot érintettek.

Ilyen volt - ilyen lett: Kisfuvaros utca 8.

Teljesen megújultak, megszépültek a negyed közterületei: megtörtént a FiDo tér, a Kálvária tér és a Teleki tér rehabilitációja. Az útfelújítások keretében többek között a Bauer Sándor utca, a Magdolna utca, a Kisfuvaros utca és a Homok utca egy-egy szakaszát, a Fiumei úti és a Baross utcai szervizutat is korszerűsítették. 

Ilyen volt - ilyen lett: FiDo tér

Az épületek, terek megújítása mellett sokrétű társadalmi, közösségi, szociális és bűnmegelőzési, valamint foglalkoztatási programok és szolgáltatások indultak. Társadalmi, közösségi akciókat szerveztek a lakosoknak, bevezették a Szomszédsági Rendőr Programot a fokozott rendőri jelenlét és a polgárokkal való jó kapcsolat kialakítása érdekében. A Kesztyűgyár Közösségi Házban rendszeresen családi- és gyermekprogramokon vehettek részt a környékbeliek. A Mátyás téren több alkalommal tartottak nagyszabású rendezvényeket, koncerteket. 

Állásbörze a Kesztyűgyárban

A képzési programok a negyed egyik fontos problémájára, a tartós munkanélküliségre kínáltak megoldásokat. Az állásbörzéken több százan kaptak közvetlen állásajánlatot és jutottak munkához. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben