Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Jó érzés, hogy örömet tudok szerezni az embereknek”

Interjú Kökény Tamással, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny győztesével

2016. június 29. szerda

16 éves, páratlanul tehetséges és már egy ország ismeri. A józsefvárosi kötődésű Kökény Tamással beszélgettünk, aki a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákja volt. A fiatal virtuózt a kezdetekről, a versenyről és jövőbeli terveiről kérdeztük. Az interjú során azt is megtudtuk, hogy nyereményét tanulmányaira és egy új hangszer vásárlására szeretné fordítani, valamint már nagyon várja a Carnegie Hall-beli fellépést.

Mikor kezdtél el zenét tanulni, illetve hangszeren játszani?

Édesapám cimbalmos, így a zene már születésem óta jelen van az életemben, de az első mérföldkőnek az számított, amikor hároméves koromban felfedezték, hogy abszolút hallásom van. Ez úgy derült ki, hogy kaptam egy kis hegedűt, és mikor édesapám elindított egy felvételt, én hallás után egyből le tudtam játszani pontosan ugyanazokat a hangokat, amiket hallottam. Ezt követően már nem volt megállás: 6 éves koromban zeneiskolába írattak, ahol 13 éves koromig tanultam hegedűn játszani, aztán egy alkalommal édesapám barátja felhozta a lakásunkba a nagybőgőjét. Nagyon megtetszett a hangszer, akkor határoztam el, hogy nagybőgős leszek.

Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel a műsorba?

Már az első szériába is jelentkeztem - akkor már körülbelül egy éve nagybőgőztem -, el is jutottam az első meghallgatásig, de a műsorba nem kerültem be. A második jelentkezéskor a családom féltett egy újabb kudarctól, én viszont nagyon elszánt voltam és kitartó, aminek meg is lett az eredménye.

Mit éreztél, mikor kiálltál a zsűri és a kamerák elé a színpadra?

Megpróbáltam kizárni a külvilágot, ilyenkor csak én voltam és a hangszerem, valamint az adott darab, amit teljesen átéltem. Nem is tudom elmondani, hogy milyen jó érzés, mikor a több tízórás gyakorlás végre megmutatkozik a színpadon. A szimfonikus zenekari kísérettel pedig egy álmom vált valóra.

A zsűri sokszor dicsért, azonban kritikát is megfogalmaztak. Megfogadtad a tanácsokat?

A dicsérő szavaknak nagyon örülök, ugyanakkor azt gondolom, hogy egy zenésznek a kritikát kell igazán komolyan venni, a tanácsokat pedig megfogadni. Eddig is, és ez után is arra törekszem, hogy a hibáimat kijavítsam és eredményesebb legyek.

Mennyire érezted magad esélyesnek a győzelemre?

Nem gondoltam, hogy finalista leszek. Viszont az tesz igazán boldoggá, hogy sokan megszerettek az országban. Jó érzés, hogy örömet tudok szerezni az embereknek azzal, amit csinálok.

A pénznyeremény mellett egy fellépési lehetőséget is nyertél a Carnegie Hall-ba. Várod már?

Ez egy nagy kihívás és komolyan fel kell készülnöm, mivel 50 percen keresztül csak az enyém lesz a színpad. Izgatott vagyok, mert szeretnék bizonyítani. Ez a fellépés egy remek lehetőség arra, hogy megmutassam a komolyzenéhez értő embereknek, mire vagyok képes. 

A jövőt érintően milyen elképzeléseid vannak?

Mindig az volt a vágyam, hogy a Berlini Filharmonikus Zenekar tagja legyek, viszont így, hogy megnyertem a versenyt, bármi lehetséges. Most az a legfontosabb, hogy jól teljesítsek New Yorkban.

A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató versenyről:

A Virtuózok, Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora 2014-ben debütált a közmédiában, idén pedig egy világhírű médiacég meg is vette a nemzetközi forgalmazás jogát. A nagy siker és az óriási érdeklődés miatt a műsorsorozat idén újraindult. A megmérettetésre azok a 6 és 23 év közötti fiatalok jelentkezhettek, akik kiválóan játszanak a klasszikus zene valamelyik hangszerén vagy klasszikus énekben nyújtanak kiemelkedő teljesítményt.  A tehetségkutatás mellett a műsor alapvető céljának tartja, hogy minél szélesebb körben ismertesse és szerettesse meg a komolyzenét a nézőkkel.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben