Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A nagyszalontai költőfejedelem emlékműve

Arany János szobra a Nemzeti Múzeum bejáratánál

2016. augusztus 04. csütörtök

A Múzeumkertbe lépve az épület bejáratához vezető nevezetes lépcsősor előtt monumentális alkotás vonzza magára a tekinteteket. A haraszti mészkőből készült talapzaton álló háromalakzatos szobor – amely a költőt két, műveiből jól ismert szereplővel ábrázolja – nem csak kvalitásában, de méreteiben is méltón illeszkedik a Pollack Mihály tervezte klasszicista épülethez.

Arany János ülő szobra 1893 óta néz le komolyan az arra járókra. Megteheti, hiszen 4 méter magas talapzaton ül. A költő bronzszobra is három és fél méteres. A mű alkotója Stróbl Alajos (1856-1926) korának egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze. Erre a köztéri szoborra is a kor szokásának megfelelően pályázatot írtak ki, amire tíz mű érkezet. A két legsikeresebb alkotás közül végül Stróbl munkája került felállításra. A másik sikeres pályázó Zala György volt. Stróbl Alajos Bécsben tanult, majd hazaérkezése után 1881-ben megmintázta a készülő Operaház több szobrát, köztük a két nagy magyar zeneszerző, Liszt Ferenc és Erkel Ferenc alakját. 

A Nemzeti Múzeum előtt levő többalakos kompozíciójának a főalakja a költő, ezt a méretével is hangsúlyozza a szobrász. Komoly tekintetű, bal karja alatt könyv, jobb kezét combján pihenteti. Egyszerű magyar ruhában, kissé előrehajolva méltóságteljesen ül a fehér mészkőből faragott padon. A Schickedanz Albert tervezte talapzaton Arany költészetének két karakteres szereplője, Rozgonyi Piroska és Toldi Miklós ülnek. A költő lába előtt a költészet jelképei láthatók, mint a líra, papírtekercs és a babér ág, amelyeken a turul, nemzeti szimbólumunk őrködik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben