Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A boldog békeidők emlékezete

Allegorikus szobrok a Keleti pályaudvar homlokzatán

2016. december 27. kedd

A XIX. században elterjedt szokás volt, hogy a jelentősebb középületeket szobrokkal díszítették. Ennek kitűnő példája a kerületünkben található, Rochlitz Gyula építész által tervezett Baross téri Keleti pályaudvar, amelyet 1884-ben adtak át az utazóközönségnek.

A kor pályaudvarai érdekes stíluskeveredésről árulkodnak, ami megfigyelhető a Keleti főhomlokzatán is.  A vakolt homlokzat neoreneszánsz világa együtt él itt az iparcsarnokokra jellemző, acél-üveg funkcionalista szerkezettel. Ezt a dísztelen szerkezetiséget ellensúlyozza a csarnok üvegfala elé állított négy allegorikus szobor. 

Alkotójuk a bécsi művészeti akadémián tanult Bezerédi Gyula (1858-1925), akinek első jelentős szobrai ezek, melyeket huszonöt évesen mintázott. Szembe nézetben az első alak a Bányászat, amely mint selmecbányai bányatiszt jelenik meg, arra utalva, hogy Selmecbányán működött Magyarország legrégebbi bányatisztképző iskolája. A második, egy női alak – kezében orsóval és guzsallyal – az Ipart jelképezi. A harmadik alkotás, a jobbjával sarlót, baljában gabonakévét tartó nő, a Mezőgazdaság szimbolikus alakja. A negyedik, jobb kezében pénzes zacskót fogó férfi a Kereskedelmet jeleníti meg. 

Bezerédi Gyula kitűnően megoldotta a rá bízott feladatot, alakjai kifejezőek és típusteremtőek. A Közlekedés – amit maga a pályaudvar épülete jelenít meg – juttatja el a hegyvidék ásványkincseit és az alföld mezőgazdasági termékeit a feldolgozó központokba és a készterméket a fogyasztókhoz. Így egészítik ki és hangsúlyozzák a szobrok a közlekedés jelentőségét. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben