Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Román delegáció járt Józsefvárosban

Példaértékű a Magdolna Negyed Program

2017. március 09. csütörtök

Bukarest 5. kerületéből érkezett delegáció kerületünkbe március 8-án. A hatfős küldöttséget Egry Attila és Sántha Péterné alpolgármesterek fogadták, akik a Magdolna negyed egy részén is körbevezették a vendégeket. A látogatók célja az volt, hogy az önkormányzat működésén túl megismerjék a Magdolna Negyed Program keretében megvalósult városrehabilitációt és tapasztalatokat gyűjtsenek a területfejlesztés és a szociális problémák kezelésének témakörében.

Józsefváros látványos fejlődése nemcsak a budapestieknek tűnik fel, hanem más országokból is felfigyeltek rá. Ezúttal Románia fővárosából, Bukarestből érkeztek vendégek kerületünkbe, akik átfogó képet kaphattak arról, hogyan néz ki egy városrehabilitációs fejlesztés a gyakorlatban.

A hatfős csoportot a Polgármesteri Hivatal 300-as termében Egry Attila alpolgármester fogadta, aki reményét fejezte ki, hogy az átfogó városfejlesztés elmúlt húsz évét bemutató előadások és helyszínbejárás hasznosnak bizonyulnak, és az itt megszerzett tudást a vendégek a gyakorlatban is tudják majd alkalmazni hazájukban.

Daniel Florea, Bukarest 5. kerületének polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy városrészükben számos kiemelt épület – parlament, opera, miniszterelnöki hivatal – kapott helyet, ennek ellenére bőven van még fejlesztésre szoruló terület.

Hozzátette: a városrehabilitációs tervek megvalósításának érdekében szakértő csapatot állítottak össze tavaly júniusban, és megállapodást kötöttek a francia kormánnyal és a román fejlesztési minisztériummal is.

Az előadások sorát Fernezelyi Gergely városfejlesztési referens kezdte, aki bemutatta Józsefváros felépítését és egy rövid történeti áttekintést is nyújtott a vendégeknek.

Prezentációjában kitért a Magdolna negyedre, amelyen egy már tíz éve tartó szociális- és városrehabilitációt hajtottak végre. Mint mondta, a fejlesztéseknek köszönhetően ezen a területen – így a Teleki és FiDo, valamint a Mátyás téren is – élhető közösségi terek jöttek létre, amelyek a lakók bevonásával fenntarthatóak is maradtak.

A közterületeken tapasztalható közbiztonsági helyzetről Kaiser József, az Év Polgárőr Egyesülete-díjat is elnyert helyi polgárőrség vezetője számolt be a vendégeknek. A korábban a kerületre jellemző bűnügyi problémákat sorolva hangsúlyozta: az önkormányzat sokat tett ezek megoldásának érdekében, amelynek eredménye, hogy szinte teljesen sikerült felszámolni a prostitúciót, és évek óta kerületünkben lopják el a legkevesebb gépjárművet.

A polgárőrségről szólva kitért arra, hogy a kezdeti 35 főhöz képest ma már 73 tagjuk van, a megalakulásuk óta pedig közel 30 ezer óra önkéntes közterületi járőrözéssel, valamint jelzőőri- és figyelőszolgálattal járultak hozzá a kerület biztonságának további növeléséhez. A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet együttműködésének köszönhetően – tette hozzá – 2012 óta 70 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.

Séta a Magdolna negyedben

A nap második felében a délelőtt elhangzott előadásokhoz kapcsolódó helyszíneket járták be a delegáció tagjai Sántha Péterné társaságában.

Az alpolgármester a Tavaszmező utcát is érintő séta során a vendégeknek elmondta, hogy Józsefváros egyben egyetemváros is, hiszen kerületünk utcáin naponta 35 ezer egyetemi hallgató fordul meg.

A bukaresti csoport a Mátyás, Teleki és FiDo tér mellett megtekintettek egy felújított önkormányzati bérházat, a Közösségi Mosodát, valamint az Új Teleki téri Piacot, emellett meglátogatták a Magdolna negyed szívében elhelyezkedő Kesztyűgyárat is.

A Közösségi Házban az üzemeltető Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. ügyvezetője, Kovács Barbara vezette körbe a külföldi delegációt. Az ügyvezető ismertette az intézmény múltját és jelenét, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a Kesztyűgyár mára szimbolikus színtere lett Józsefváros Magdolna negyedének.

A programok között Kovács Barbara kiemelte a gyermekek számára szervezett festőműhelyt, zeneszobát, táncoktatást, a Yolo ifjúsági klubot, valamint a felnőttek számára elérhető álláskeresési programokat és a családok számára szervezett fesztiválokat és közösségi alkalmakat. Mint mondta, nagyon büszkék mentorprogramjukra, amelynek keretében magántanulóként oktatják a hagyományos iskolarendszerben nehezen boldoguló diákokat.

A kezdeményezés sikerességét jelzi – folytatta –, hogy még egyetlen tanulójuk sem bukott meg a vizsgákon. Kovács Barbara emellett felhívta a figyelmet a Homok utcai és a Dankó utcai sportpályák adta lehetőségekre, valamint az egyedülálló hölgyeket segítő Fókusz Női Közösségi Pontra, illetve az aktív korúak és idősek számára is elérhető számítástechnikai programjaikra.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben