Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Huszonötezer négyzetméteres iroda a Corvin Sétányon

Modern kutatás-fejlesztési központot adtak át Józsefvárosban

2017. május 09. kedd

Május 9-én átadták az ország egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központját a Corvin Sétányon. A Nokia Skypark névre keresztelt nyolcemeletes irodaház ünnepélyes felavatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: új, minőségi fejezet nyílik a magyar informatikai és távközlési iparágban, a 25 ezer négyzetméteres épület a legújabb és egyik legmodernebb iroda és kutatás-fejlesztési helyszín a szektorban. Az eseményen részt vett Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Józsefvárost Sára Botond és Egry Attila alpolgármester képviselte.

A kedd délelőtti ünnepségen Szijjártó Péter a Józsefvárosban felépült modern kutatás-fejlesztési központról azt emelte ki, hogy a világviszonylatban is jelentős fejlesztéseken dolgozó magyar informatikusok és mérnökök a lehető legjobb körülményeket kapják ahhoz, hogy további fontos eredményeket érhessenek el a világszintű fejlesztésekben.

Mint mondta: Magyarország szeretné Közép-Európában a legkedvezőbb feltételeket kínálni a kutatás-fejlesztésre alapuló, új technológiákat kidolgozó vállalatoknak, ezért a kormány megteremtette a kedvező adózási, képzési és digitális feltételeket is. 

Józsefváros példamutató az új beruházások ösztönzésében

Tavaly a magyar információtechnológiai iparág 3 ezer 101 milliárd forint termelési értéket állított elő, a szektorban pedig 2016 végén 201 ezren dolgoztak - ismertette. Ennek az ágazatnak vitán felülállóan a Nokia az egyik húzóvállalata Magyarországon - tette hozzá.

A tárcavezető köszönetet mondott a Józsefvárosi Önkormányzatnak is, hiszen mint mondta, fontos, hogy az önkormányzatok a lehető legjobb feltételeket biztosítsák a hazánkba érkező új beruházások ösztönzéshez, Józsefváros pedig ebből a szempontból jelesre vizsgázik. 

Meghatározó fejlesztések magyar szakemberektől

Zagyva Béla, a Nokia Solutions and Network Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a magyar szakemberek több olyan megoldást fejlesztenek, amelyek 10 éves távlatban határozzák meg a technológiai fejlődés irányát.

Többek között hazánkban fejlesztették ki a világ legtöbbet használt magyar termékét, egy úgynevezett mobil kapcsolószervert, ami több mint 1,4 milliárd embert köt össze. Emellett Magyarország az 5G-kutatások egyik központja is, valamint magyar szakemberek dolgozták ki a Telco Cloud felhőalapú távközlési rendszert, amely segítségével a mobilszolgáltatók egyszerűen, rugalmasan és költséghatékonyan orvosolhatják a megnövekedett igénybevétellel járó problémákat – tette hozzá.

Az épületet Futó Gábor, a Futureal tulajdonosa méltatta: szavai szerint ebben olyan inspiráló környezetet tudnak teremteni, ahol a fejlesztők és programozók jól érzik magukat.

Együttműködés kerületünk és a Nokia között

Józsefváros számára hatalmas lehetőséget jelent a világ egyik vezető telekommunikációs vállalatának a kerületbe költözése – mondta el lapunknak Sára Botond. Józsefváros alpolgármestere szerint a Nokia már jelenlétével is hozzájárul a kerület gazdaságának fejlődéséhez, vonzerejének növeléséhez, és azáltal, hogy a vállalat erősíteni kívánja társadalmi felelősségvállalását, a józsefvárosiak még inkább jól járnak.

„Az önkormányzat és a Nokia alapítványa részéről is megvan a szándék egy együttműködési megállapodás megkötésére, mely alapján az alapítvány közhasznú tevékenység végzését vállalja például egészségmegőrzés-betegségmegelőzéssel, kulturális tevékenységek területén, továbbá közreműködik az önkormányzat tulajdonában álló intézmények épületeinek karbantartási, felújítási munkálatainak elvégzésében. Cserébe az önkormányzat lehetőségeihez mérten segítséget nyújt az alapítvány tevékenységéhez” – tette hozzá. Mindez a lehetőség természetesen kötelezettséggel is jár számunkra, hiszen vállaltuk, hogy a központ környezetében található utcákat felújítjuk és forgalomtechnikai szempontból is átgondoljuk, hogyan segíthetjük az új kétezer munkavállaló napi mozgását – emelte ki Sára Botond. 

Korszerű, környezetbarát megoldások az irodában

A Corvin Sétány legújabb irodaházában amellett, hogy a Nokia Globális Technológiai Központjának ad otthont, a nagy múltra visszatekintő Nokia Bell Labs hazai kirendeltsége is végez kutatómunkát.

A huszonötezer négyzetméteres irodaházat olyan környezetbarát megoldásokkal látták el, mint motorizált külsőárnyékoló-rendszer, elektromosautó-töltő, zöld tető, illetve az energiatakarékos gépészeti rendszer. A Skyparkban étterem, kávézó és óvoda is helyet kapott, a parkolási igényeket a mélygarázson kívül 169 férőhelyes parkolóház biztosítja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben