Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tisztelgés a kiváló színész emléke előtt

Józsefvárosban kap helyet Bud Spencer szobra

2017. szeptember 07. csütörtök

Szobrot állítanak a korábbi vízilabdázó és színészórás Bud Spencernek Józsefvárosban, a Corvin Sétányon. Erről a képviselő-testület döntött szeptember 7-i ülésén. Józsefváros vezetése szerint „Bud Spencer személye tiszteletre méltó mind sportolói és filmes karrierje, mind pedig azon szemlélete miatt, amellyel az életre s a világra tekintett”.

A színészóriás, Bud Spencer 2016. júniusi halálát követően Tasnádi Szandra szobrászművész levélben fordult a Józsefvarosi Önkormányzathoz, amelyben felajánlotta, hogy a legenda emléke előtt tisztelgő, egész alakos, 5/4-es méretű, 2,4 méter magas, bronzból készült szobrát az önkormányzat rendelkezésére bocsátja.

A képviselő-testület szeptember 7-i ülésén döntött a szobor elhelyezéséről, amely a Corvin Sétányon kap majd helyet. A testület által elfogadott döntés szerint a színészóriás „mélyen vallásos emberként nem csupán a házasság és saját családja iránt volt élete végéig elkötelezett, de adakozásai, jótékonykodásai révén számos megmozdulásával törekedett mások megsegítésére is. Életútjával olyan példát szolgáltatott, amely mindenképp megismerésre méltó és követendő a mai generációk számára is”.

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli Nápolyban született 1929. október 31-én, és Rómában hunyt el 2016. június 27-én. Bár világszerte leginkább a Piedone-filmekről ismert, pályája elején sikeres sportolóként vált híressé: eredményes úszó, illetve vízilabdázó volt. 1967-ben vonult vissza a versenysporttól, miután aláírta első hollywoodi szerződését. Mint emlékezetes, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső nevével fémjelzett magyar válogatott ellen vívta. Több mint fél évszázados színészi pályafutása során több tucat filmet és számos televíziós produkciót forgatott. Szintén világhírű társával, Terrence Hillel együtt jelentős szerepe volt abban, hogy az amerikai filmek mellett az európai mozi is rendkívül népszerűvé vált a közönség körében.

Fotó: Facebook.com/szandi.tasnadi

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben