Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Olyan ember volt, akit csak szeretni lehetett

Felavatták Bud Spencer szobrát Józsefvárosban

2017. november 11. szombat

Felavatták a népszerű olasz színész, Bud Spencer egész alakos bronzszobrát szombaton, a Corvin sétányon. Az eseményen több százan vettek részt, és jelen volt a tavaly elhunyt színész két lánya, Cristiana és Diamante Pedersoli is, akik köszönetet mondtak a magyar rajongóknak az esemény létrejöttéért. Kocsis Máté polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Bud Spencer nagyszerű ember volt, valódi példakép, aki sok millió különböző emberből valódi közösséget alkotott.

Különben dühbe jövünk, Kincs, ami nincs, Nincs kettő négy nélkül, a Piedone-filmek – generációk közös és kedvenc mozijai. Főszereplőjük, Bud Spencer már életében a filmtörténet egyik legendás, sokat emlegetett alakjává vált. Emlékét immár köztéri szobor is őrzi, a világon elsőként Józsefvárosban, a Corvin sétányon. Bud Spencer tavaly júniusi halála után Tasnádi Szandra szobrászművész megkereste a Józsefvárosi Önkormányzatot, hogy felajánlja a színész emléke előtt tisztelgő, egész alakos, 2,4 méter magas bronzszobrát. A városvezetés pedig a legenda emléke és követendő életútja előtt tisztelegve örömmel fogadta a kezdeményezést, és amellett, hogy otthont adott a szobornak, mintegy kilencmillió forinttal segítette felállítását. 

„A mai nap a köszöneté. Szeretnénk köszönetet mondani Carlo Pedersolinak, Bud Spencernek, vagy például Piedonénak, Charlie Firpónak, Wilbur Walsh-nak – kezdte beszédét Kocsis Máté polgármester, a színész ikonikus szerepeire utalva. – Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy sok millió különböző emberből valódi közösséget alkotott, a nevetés és a jókedv közösségét. És azért is, hogy nem elválasztotta az embereket egymástól, hanem összekötötte” – tette hozzá a polgármester. Majd azzal folytatta: Bud Spencer nagyon szerette a családját, a vallását és szeretett bennünket, magyarokat is. Ahogy mi, rajongók is nagyon szeretjük őt, halhatatlanná pedig az teszi, hogy filmjein keresztül személyét azok is ismerik majd, akik még meg sem születtek. 

Milliók példaképe

Kocsis Máté felhívta rá a figyelmet, hogy bár sokan nem ismerhették őt közelről, de tudjuk, hogy nagyszerű ember volt, valódi példakép: egy kiváló sportoló, színész, férj és apa. Józsefváros polgármestere köszönetet mondott a színész lányainak, amiért elutaztak Budapestre és megtisztelték a közönséget jelenlétükkel. Mint mondta, így átadhatják nekik azt az érzést, ami édesapjuk iránt bennünk, magyarokban van. Majd köszönetet mondott az alkotónak, Tasnádi Szandrának is, aki legjobb tudása szerint, szívvel készítette el a szobrot. Kitért a rajongókra is, hiszen – emlékeztetett rá –, Bud Spencer azt vallotta, hogy őt a közönsége tette naggyá. 

„A Józsefvárosi Önkormányzat nagyon büszke arra, hogy otthont adhat Bud Spencer emlékének, bízom benne, hogy aki elsétál emellett a szobor mellett, eszébe jut egy kedves emlék, egy jó szófordulat, és máris más színben látja a világot. Hiszen melyikünkkel ne fordult volna elő, hogy ha rosszkedvünk volt, megnéztünk egy Bud Spencer filmet, és másfél-két óra múlva mindennek más színe lett” – zárta szavait Kocsis Máté.

„Egy cél hozott össze minket most: Carlo Pedersoli, Bud Spencer emléke, akit mindnyájan nagyon szerettük” – mondta elérzékenyülve Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, aki elmesélte, hogy még vízilabdázóként ismerkedett meg Carlo Pedersolival, aki pályáját sikeres sportolóként – úszóként és vízilabdázóként – kezdte.

Kiemelte: ha Carlo Pedersoli a római olimpia után nem kap filmszerződést, akár még olimpiai bajnok is lehetett volna. Felidézte azt a szívélyes fogadtatást, amit akkor kapott, amikor két évvel ezelőtt ellátogatott egykori vízilabdázó társához római lakásába, és aki a tervek szerint viszonozta volna azt, de az élet közbeszólt. Zárásként elmondta: Carlo Pedersoli olyan ember volt, akit csak szeretni lehetett, és egymást szerették egész életükön keresztül.

Nagy és szenvedélyes volt

Cristiana Pedersoli beszédében megköszönte a meghívást és elmondta: óriási megtiszteltetés jelen lenniük ezen az eseményen, amelyet édesapjuknak szenteltek. Köszönetüket fejezte ki Kocsis Máté polgármesternek, a Józsefvárosi Önkormányzatnak és Tasnádi Szandra szobrásznak, hogy lehetővé tették az emlékműavatás létrejöttét.

Mint fogalmazott, az alkotás nagyszerűen mutatja be édesapjukat, aki az életben is nagy volt: karizmatikus, nagyon szenvedélyes, és nagy szívével sokakat megérintett. „Biztos vagyok benne, hogy ma ő is velünk van, és figyel bennünket az angyalok közül” – mondta.

A színész másik lánya, Diamante Pedersoli hozzáfűzte: nagy élmény, és egyben megtiszteltetés számukra ennek a szobornak a felavatása. „Ma minden eddiginél jobban értjük azt, hogy milyen helyet foglalt el az emberek szívében, és, hogy milyen fontosak voltatok a számára” – hangoztatta.

A köszöntők után az emlékművet a Pedersoli család tagjai, Tasnádi Szandra, a szobor alkotója, Kárpáti György, a Nemzet Sportolója és Kocsis Máté polgármester leplezte le.

Az ábrázolt, vállán nyereggel közelítő alak Az ördög jobb és bal keze 2. című film nyitójelentét idézi meg. Az ünnepség után pedig a Spencer Hill Magic Band elevenítette fel a Bud Spencer – és Terence Hill – filmek hangulatát.

Bud Spencer

Az olasz színész – eredeti nevén Carlo Pedersoli – Nápolyban született 1929. október 31-én. Jó tanuló volt, nyolcévesen kezdett úszni, és 1948-ban, 19 évesen mellúszásban, 1950-ben pedig a 100 méteres gyorsúszásban lett felnőtt olasz bajnok. Ugyanabban az évben az olasz vízilabda válogatottal negyedik lett az Európa-bajnokságon, az 1952-es helsinki olimpián pedig, ahol a magyarok nyertek, az olaszok bronzérmet szereztek. Az 1956-os, melbourne-i játékok után már nem indult több világversenyen. Ezután indult filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel.

Bud Spencer (j) és Terence Hill a Kincs, ami nincs című filmben

1967-ben igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem). Ebben a spagetti westernben már Bud Spencerként szerepelt, oldalán Terence Hill-lel, akivel 18 filmben szerepeltek együtt és a filmtörténelem legendás párosai közé kerültek. Szólókarrierje is sikeres volt: Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek, de komolyabb témájú alkotásokban is megállta helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől már nem vállalt szerepet „pofozós” filmekben, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként láthattuk (Extralarge, Professzor Clementi). Bud Spencer 2016. június 27-én halt meg 86 évesen.

Fotó: Baranyai Attila, Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben