Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A József Telefonközpont

Egy különleges épület kerületünk főterén

2018. június 22. péntek

Budapest VIII. kerületének magva a XVIII. században alakult ki, a tavalyi évben ünnepeltük a városrész 240 éves évfordulóját. A következő évszázadban kialakult közlekedési hálózat két sugárútja Józsefváros peremén fut, míg a kerület történelmi városmagján egy halad át, ez a mai Baross utca. Ezen a főúton két jelentősebb tér található: az egyik a Templom, későbbi nevén Mária Terézia tér, amely 1954-től Horváth Mihály történész nevét viseli, a másik a Kálvária tér.

A Horváth Mihály téren állnak a kerület olyan fontos épületei, mint a Szent József- templom (1814), a Fazekas Mihály Gyakorló Iskola épülete (1912) és a térhez nagyon közel az Önkormányzat épülete (1898). A Mária Terézia téren épült fel a főváros második távbeszélő központja, amelyet az iskolával egy időben, 1910-1916 között építettek meg. A József Telefonközpont tervezője ifjabb Ray Rezső volt. Ifjabb Ray édesapja szakmáját követve vált építésszé és a Törley család sokat foglalkoztatta őt is.

A távbeszélő épülete állami megrendelésre készült. Kívülről mészkő és vörös klinkertégla burkolja, azonban a szerkezeti váza vasbetonból van. A régebbi korok építészetében megszoktuk a homlokzat szimmetriáját és ezért itt feltűnő és szokatlan a tér felé néző épület ettől eltérő alakítása. Ennek oka a kettős funkcióban rejlik. A templom felé eső épületrészben irodák voltak, amelyek nem igényelték a magas belső teret. A másik épületrészben a távbeszélő szolgálati helyiségei voltak, széles egyenes vonalú lépcsővel. Az épület külső megjelenését az igényesen alakított változatos plasztikai elemek is gazdagítják. Ilyenek az ablakkeretezések, az oszlopfő kialakítások, amelyek mind ötletesek, változatosak és játékosak. Azonban az építész nem feledkezett meg az épület funkciójáról: a Német utcai homlokzaton mindenütt ott vannak a régi telefonok kőbe faragott ábrázolásai.

Az egykori telefonközpontnak megszűnt a szerepe, ezért 2007 óta üresen állt. Azonban 2016-ban megkezdődött ennek az építészetileg is egyedi és különleges épületnek a felújítása – egy hotelnek ad majd otthont –, így ma már – lassan – eredeti arculatát megőrizve gyönyörködhetünk benne.

Szöveg: Ludmann Mihály, művészettörténész

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben