Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

További 130 millió forint korszerűsítésekre

Folyamatosak az óvodai, bölcsődei fejlesztések Józsefvárosban

2018. július 02. hétfő

Az elmúlt években több mint 500 millió forintból megújult a józsefvárosi óvodák és bölcsődék többsége, amelyekre eddig még nem került sor, azok a tervek szerint a nyár végéig készülhetnek el. Az önkormányzat felelős gazdálkodásának köszönhetően felhalmozódott 3,3 milliárd forintos maradványpénzből további 130 millió forintot különítettek el óvodák és bölcsődék további fejlesztésére. Sára Botond alpolgármester lapunknak kiemelte: a folyamatos fejlesztések mellett az önkormányzat 2018 szeptemberétől a kerületi óvodák részére ingyen biztosít minden szükséges eszközt a gyermekek napi ellátásához.

„A józsefvárosi bölcsődék és óvodák olyan szolgáltatásokat igyekeznek biztosítani, ahol a kerületi gyermekek jól tudják magukat érezni. Az önkormányzat minden segítséget megad ahhoz, hogy a kisgyermekek fejlődéséhez és neveléséhez a lehető legjobb körülmények legyenek biztosítva a kerületben” – mondja Sára Botond. Mint Józsefváros alpolgármester a lapunknak kiemelte: az önkormányzat csak 2017-ben közel 50 millió forinttal járult hozzá a bölcsődék fejlesztéséhez, és az intézmények természetesen továbbiakban is számíthatnak a támogatására.

Ebből az összegből a legtöbb bölcsődében végeztek kisebb-nagyobb fejlesztéseket az elmúlt évben: többek között beltéri felújításokat végeztek, konyhabútorokat cseréltek, tornaszobákat alakítottak ki, járólapokat pótoltak, illetve cseréltek ki, árnyékolókat szereztek be, riasztórendszereket korszerűsítettek. A fejlesztések 2018-ban is folytatódnak, mint Sára Botond mondja, az idei költségvetésben szereplő beruházásokon túl a 3,3 milliárd forintos maradványpénzből további 100 millió forintot fordítanak a bölcsik korszerűsítésére. A cél az, hogy 2018 nyarára minden bölcsőde – és kerületi óvoda – megszépült külsőt és belsőt kapjon. 

A kerületben tizenöt tagóvoda működik, amelyekbe körülbelül ezerháromszázötven gyerek jár. „A bölcsődékhez hasonlóan az óvodák fejlesztése is folyamatos” – mondja az alpolgármester. 2017-ben mintegy 140 millió forintból fejlesztették a kerületi óvodákat: többek közt öltözők, elektromos hálózatok újultak meg, nyílászárókat cseréltek ki, tisztasági festéseket végeztek, az udvaron gumitéglákat cseréltek, játszótéri eszközöket vásároltak.

„Mindezek mellett egy teljesen új óvodát építettünk a Százados negyedben. A környék egyre népszerűbb, így az óvodában férőhelyhiány alakult ki, de a régi épület átalakítására nem volt lehetőség. Az új intézmény modern, korszerűbb, biztonságosabb, és úgy épült fel, hogy közben a gyermekek ellátása folyamatos volt. A belső kialakításában, dekorációban, ezeknek a terveknek elkészítésében pedig az ott dolgozók is segítettek” – fejti ki Sára Botond. Az alpolgármester azt is elmondta: az elmúlt években, amelyik óvodában lehetett, sószobákat alakítottak ki, amelyek főleg a légúti betegségekben szenvedő gyermekek számára nyújtanak segítséget. A 3,3 milliárd forintos maradványpénzből 2018-ban pedig további 30 millió forint jut az óvodákra.

A folyamatos fejlesztések mellett az önkormányzat 2018 szeptemberétől a kerületi óvodák részére ingyen biztosít minden szükséges eszközt a gyermekek napi ellátásához, így többek között a tisztasági csomagot (toalettpapír, szalvéta, fogkefe, fogkrém, fogmosó pohár, törülköző, fésű) és a napi gyümölcsöt is.

Fotó: Baranyai Attila, Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben