Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Korszerű járóbeteg-szakellátás a kerületben

Sára Botond: 230 millió forintból fejlesztik a Szent Kozma Egészségügyi Központ eszközparkját

2018. július 05. csütörtök

Több mint kétszázmillió forintot fordítanak a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) eszközparkjának fejlesztésére az Egészséges Budapest Program keretében, növelve a kerületi lakosok egészségbiztonságát – közölte Sára Botond alpolgármester, Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterével közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kerületben élők „mindennapjait az teszi gazdagabbá, ha biztonságban vannak”, ami a közbiztonság mellett egészségbiztonságot is jelent – mondta Sára Botond. Hozzátette: az elmúlt években több mint hárommilliárd forintot fordítottak a kerületben élők egészségbiztonságára. Ennek a kezdő lépése a szakrendelő megújítása volt, amihez komoly segítséget adott a magyar kormány.

A sajtótájékoztatón – amelyen jelen volt Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője, volt józsefvárosi polgármester – Sára Botond kitért arra is, hogy az önkormányzat további egészségbiztonságot növelő intézkedéseket is végrehajtott: az elmúlt időszakban felújították a háziorvosi rendelőket, teljesen új gyermek háziorvosi rendelőt hoztak létre a Gutenberg téren, felnőtt rendelőt a Kálvária téren, és folyamatban van a Szigony utcai rendelők megújítása. A háziorvosi rendelők orvosi eszközeit is fejlesztik: ehhez pályázatot írtak ki 17.5 millió forint értékben.

Továbbá minden háziorvosi rendelőbe defibrillátort szerzett be az önkormányzat, a mindennapi működést pedig éves szinten több mint 25 millió forinttal támogatják. Az alpolgármester hangsúlyozta: az idei költségvetésben több mint 750 millió forintot fordít az önkormányzat az egészségbiztonság növelésére. Megemlítette a tíz éve meghirdetett, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő ingyenes szűrőszombatokat is, amelyeknek nagy jelentősége van a megelőzésben, a betegségek korai stádiumban való felfedezésében.

A szakrendelő eszközfejlesztése kapcsán arról tájékoztatott: a jövőre, 230 millió forintból megvalósuló beruházás során mintegy hatvan eszközt cserélnek le. Sára Botond emlékeztetett arra, hogy a tavalyi évben már 120 millió forintból három nagy értékű egészségügyi készülékkel gyarapodott az intézmény eszközparkja.

Sára Botond megköszönte Kásler Miklós miniszternek és a kormánynak, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a kormánydöntésnél a józsefvárosiak egészségére, valamint, hogy az Egészséges Budapest Programban is figyelembe vették a kerületet, hiszen három itt működő kórház is részese a megvalósuló fejlesztéseknek – a Fiumei úti Baleseti Központ, a Heim Pál Gyermekkórház és a Rókus-kórház. „Ez az eszközberuházás hozzájárul ahhoz, hogy még korszerűbb és magasabb minőségű tevékenységet tudjon folytatni a szakrendelő, és európai színvonalú ellátást kapjanak a helyi lakosok” – mondta zárásul az alpolgármester.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a Szent Kozma Egészségügyi Központban olyan műszerpark lesz, amely lehetővé teszi a kerület nyolcvanezer lakosának korszerű járóbeteg-szakellátását, a hatékonyság nőni, a várakozási idő csökkeni fog.

Hangsúlyozta: a magyar egészségügy több évtizedes lemaradást pótolt az elmúlt néhány évben, és pótol majd a következő hat-nyolc évben. A miniszter elmondta, hogy a kormány az elmúlt időszakban 500 milliárd forintot fordított vidéki egészségügyi beruházásokra, a budapesti fejlesztésekre ebben az időszakban 40 milliárdot költött. „Megfordul a trend”, és a következő években Budapesten 700 milliárd forintos beruházás valósul majd meg – szögezte le Kásler Miklós.

Új diagnosztikai és terápiás eszközök a szakrendelőben

Horváth Szilárd, a JEK főigazgatója lapunknak elmondta: az eszközpark megújítása, karbantartása folyamatos munkát jelent. A most elnyert pályázati összegből – az önkormányzati támogatás mellett – valamennyi szakrendelésre kerül új készülék, ami óriási előrelépést jelent az intézmény életében. A főigazgató kifejtette: mintegy 60 új eszközt tudnak beszerezni, a kisebb értékű, alapvető műszerektől kezdve a nagy értékű készülékekig.

Kiemelte ezek közül a diagnosztikai gépeket: így a röntgenosztályra tervezett digitális átvilágító és felvételi berendezést, a nőgyógyászati, kardiológiai és urológiai ultrahangot. Nagy értékű szemészeti készülékeket is beszereznek, OCT-készüléket és non-contact tonométert. Olyan alapvető műszereket is tudnak vásárolni, mint – a mostaninál korszerűbb – defibrillátort, gasztroszkópot, kolnoszkópot és sterilizálót. Az új eszközök és berendezések elsősorban az orvosi diagnosztikát segítik, de korszerű terápiás készülékek is beszerzésre kerülnek.

Horváth Szilárd elmondta, a mostani beruházással sok éve használatban lévő eszközöket tudnak korszerűbbekre cserélni, illetve teljesen új diagnosztikai és terápiás lehetőségek is megjelennek a szakrendelőben, amelyek biztosítják a szakmai előrelépést. Ennek köszönhetően a józsefvárosi lakosok lakóhelyükhöz közel jutnak olyan ellátási formákhoz, amelyek korábban csak kórházi háttérrel voltak biztosítottak. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben