Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Fővároshoz pályázik a kerület

Közterület-fejlesztések, társasház-felújítások és közösségi programok a Csarnok negyedben

2018. július 16. hétfő

Pályázatot nyújtott be a Józsefvárosi Önkormányzat a Csarnok negyed rehabilitációjára a Fővárosi Önkormányzathoz. A negyed főutcájának, a Déri Miksa utcának a teljes hosszában történő felújításáról, átépítéséről már korábban döntött a kerület vezetése, pozitív elbírálás esetén a pályázati forrás bevonásával az útrekonstrukció mellett társasházak is megújulnának, valamint közösségépítő programokat valósítanának meg. A programelemek véglegesítéséről július 16-án döntött a képviselő-testület.

A Józsefváros Újjáépül program részeként folyamatosan zajlik a közterületek átfogó megújítása a kerületben. Hamarosan a Csarnok negyedben is megkezdődik a komplex városrehabilitáció. A környék főutcája, a Déri Miksa utca megújításával kapcsolatban a koncepciótervet kiállították a Rákóczi téri Vásárcsarnokban, a lakossági észrevételeket, véleményeket július 20-ig várják (részletek a linkre kattinva).

A városrész fejlesztésébe pályázati forrást is bevonna az önkormányzat, ezért indult a Fővárosi Önkormányzat által kiírt TÉR_KÖZ 2018 pályázat „A” programján (közterületek komplex megújítása), amelyen 350 millió forint nyerhető el. A Csarnok Negyed program – DériM Projekt – A Negyed főutcája című önkormányzati pályázat célja a Népszínház utca – Auróra utca – József utca – Német utca határolta területek fejlesztése, a pályázatba bevont társasházak felújítása, valamint közösségépítő programok megvalósítása. Sikeres pályázat esetén a közterület felújítás költségeinek a fele támogatásként nyerhető el. Szintén 50 százalékos támogatással ad lehetőséget a kiírás épületek felújítására. A pályázat keretében négy lakóház homlokzata szépülhet meg.

A Csarnok Negyed Program – DériM Projekt – A Negyed főutcája című, közterület-fejlesztési, társasház- és bérház-felújítási program mintegy 600 millió forintból valósulhat meg, ebből – pozitív elbírálás esetén – 350 millió forint lehet a pályázati támogatás, 36,5 millió forint a társasházak önereje, illetve 214 millió forint az önkormányzati önrész.

Közösségépítő és identitáserősítő programok

A pályázat keretében a programokkal a környezettudatos magatartást és életvitelt erősítenék: a területen élőknek egy cselekvési tervet mutatnának az utcák tisztán tartása, az élhető környezet megóvása és a lakosok életminőségének javulása érdekében. Ezért különböző programokat, mint például egészségmegőrző rendezvényeket, kulturális, közösségfejlesztő, szabadidős programokat szerveznének a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. bevonásával.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben