Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Több mint hatezer növényt ültetnek el

Megújulnak a Szigony utcai parkoló zöldfelületei

2018. augusztus 07. kedd

Józsefváros önkormányzata a kerület fejlesztésére minden negyedben egyaránt fókuszál: a kerület utcáinak, tereinek és parkjainak rekonstrukciója folyamatosan zajlik. Hamarosan a Szigony utcai parkoló zöldfelületei is megszépülnek, ahová fákat, cserjéket és évelő virágokat is ültetnek. A környék fejlesztéséről azt is megtudtuk, hogy tervezési szakaszban van a Práter utca egy részének a felújítása is.

Keskenylevelű kőrisből és japán gyertyánszilből összesen 14 fát ültetnek el, emellett a cserjefélékből több mint 2500 tövet, többek között borostyánt, sudárzsályát, madárbirst és kékszakállt is telepítenek a Szigony utcai parkolóban. Színpompás évelő virágokból pedig 3700 tő – egyebek mellett ligeti zsálya, zöld cipruska, cickafark és kúpvirág – fogja szebbé tenni a környéket. A projekt során szükséges hat beteg, balesetveszélyes fa eltávolítása, helyettük is zöldül majd és virágzik az a többezer növény, amelyeket hamarosan elültetnek.

„Jelenleg a növények beszerzése zajlik, a munka látványosabb része szeptemberben zajlik majd, akkor végezzük a gyepesítést és az ültetéseket” – mondta el lapunknak Balog Péter. A projekt felelőse hozzátette: megújul a Práter utca is. A Szigony és Illés utca közötti szakasz felújításának tervezése jelenleg is zajlik. A Futó és Szigony utca közötti szakasz tervei már rendelkezésre állnak, a magasépítési beruházások befejezésével összhangban ez is megvalósul, várhatóan 2019 év második felében.

A Szigony utcai parkoló mentén álló házak lakói szempontjából különösen fontos, hogy a lakókörnyezetükhöz tartozó közterületek – a kerület megújuló tereihez, utcáihoz hasonlóan – megfeleljenek a 21. század követelményeinek – hangsúlyozta Vörös Tamás, a környék önkormányzati képviselője. Hozzátette: a zöldfelületek megújítása és bővítése fontos a levegőminőség szempontjából, és a hőszigetek kialakulását is gátolja, ha növeljük a közterületi növények számát. "A kerület vezetése és személy szerint én is eltökéltek vagyunk abban a kérdésben, hogy a Losonci-Szigony negyedben élők által használt terek is megszépüljenek, és végre meghaladjuk a ’70-es évek építészeti és urbanisztikai megoldásait" – szögezte le a képviselő.

Fotó: Bányai Rudolf/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben