Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szervezetten gyűjtik be

Fontos információk a fenyőfák kihelyezéséről és elszállításáról

2019. január 07. hétfő

A hagyomány szerint a karácsonyfákat január 6., azaz Vízkereszt után bontják le, így ilyenkor rengeteg kiszolgált fenyő kerül az utcákra. Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szervezetten gyűjti össze és szállítja el ezeket a fákat. A fenyők a járdákon a kukák mellé is kihelyezhetők, az FKF emellett gyűjtőpontokat is működtet kerületünkben több helyen. A karácsonyfák begyűjtésében a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Városüzemeltetési Igazgatósága is részt vesz.

 Az újévben január 6-án, Vízkereszt napján megkezdődik a kiszolgált tűlevelűek dömpingje és általában 1-1,5 hónapig tart. A becslések szerint ekkor mintegy 500-600.000 fenyő kerül az utcákra. Ilyenkor az úgynevezett fenyőfa-járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. (Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.) Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudják összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a városszerte számos helyen kijelölt gyűjtőhelyek egyikére vagy akár a kukák mellé is kitehetik a fákat. Ebben az esetben azonban figyelni kell rá, hogy a kihelyezett fenyők ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesti parkolást, valamint a gépkocsik forgalmát sem.

Józsefvárosi gyűjtőhelyek

Kerületünkben a Baross utcai lakótelepre (az iskola melletti parkolóhoz), a Százados út - Ciprus utca sarkára, a Blaha Lujza téren (a Márkus utcai konténer mellé), valamint a Szenes Iván tér Delej utcai oldalára helyezhetők ki a kiszolgált karácsonyfák. A kidobott fenyők begyűjtésében és a gyűjtőpontra való szállításban a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóság munkatársai is részt vesznek.

Az kidobásra ítélt fenyőket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben