Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Felújítását követően egy év múlva tér vissza a hangszer

Orgonabúcsúztató a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

2019. január 08. kedd

A Lőrinc pap téri templom orgonája január 13-án éjszaka szólal meg utoljára a teljes felújítás előtt. A rendhagyó orgonabúcsúztató program részeként némafilmvetítést és jazz koncertet is tartanak.

Az este fél tízkor kezdődő orgonabúcsúztató nyitányaként Horváth Márton Levente orgonaművész-zeneszerző és Seleljo Erzsébet klasszikus szaxofonművész előadásában szólalnak meg szakrális művek, amelyekhez Horváth Árpád SJ templomigazgató kínál majd spirituális szempontokat. Ezt követően Martin Sturm orgonista a legendás némafilmre, Az utazás a Holdban című mozira improvizál, majd Szabó Balázs orgonaművész Johann Sebastian Bach műveket szólaltat meg, illetve röviden bemutatja az orgonát és a tervezett munkálatokat. Végül Premecz Mátyás Hammond-orgonista, Badics Márk dobos és Kováts Gergő szaxofonos akusztikus jazzkoncertet ad.

Az est záróakkordjaként éjfélkor egy utolsó hálaadó éneket követően Burik Gábor kántor jelképesen lekapcsolja a hangszert. Az orgonát másnap alkatrészeire bontanak és elszállítják felújításra. A tervek szerint nyárra elkészül az új – digitálisan is megszólaltatható – szentély játszóasztal, s egy év múlva visszakerülhet a helyére a kívül-belül megújult, és stílushűen, de a mai kor színvonalán és kimagasló minőségben bővített Wegenstein-orgona.

Az éjszakába nyúló programon a részvétel ingyenes, de a szervezők köszönettel fogadnak adományokat a templom egyházzenei élete, illetve az orgonafelújítás javára. A fotó illusztráció.

Fotó: Orbán Gellért

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben