Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Harmadára csökkent a bűncselekmények száma

Több mint 200 drogkereskedőt kapcsolt már le a józsefvárosi akciócsoport

2019. január 09. szerda

Százöt sikeres akcióban több mint kétszáz drogkereskedő került bilincsbe: ez a mérlege a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság Akciócsoportjának a 4,5 éves fennállásuk alatt. A kábítószer elleni harcra specializálódott különleges rendőri egység saját módszereket is kidolgozott a drogtanyák felszámolására – derül ki a Duna Televízió Kékfény műsorának riportjából. A hírük gyorsan elterjedt az elkövetők körében is, ezért sokan fel is hagytak ezzel a tevékenységgel a kerületben.

A nyolcfős csapat hatékonyan vívja háborúját a drog ellen Józsefvárosban: információt gyűjtenek, megfigyelnek, és elfognak. A kerületben minden kábítószerfüggő és árusító hallott róluk, pedig észrevétlenül mozognak az utcákon, és nagyjából kéthetente számolnak fel egy-egy drogelosztó központot. A csoport alapítója és vezetője, Nagy Béla törzszászlós 20 éve a VIII. kerületben szolgál. 

Szisztematikusan számolták fel a drogtanyákat

Négy és fél éve jött az ötlet, hogy egy kis létszámú, ütőképes csapattal próbálják meg feltérképezni és elfogni az utcai drogdílereket, akik dizájner drogokat terítettek a kerületben. Ezeket, mint Nagy Béla mondja, olcsósága miatt könnyű volt beszerezni, így sokan használták. A kábítószerfüggők a kerületben próbáltak pénzhez jutni, elszaporodtak a lopások, betörések, rablások. Nagy Béla rávilágított: 2014-ben, amikor felmérték a terepet 35 elosztóhelyet találtak, amelyek nagyjából 5-600 kábítószerest szolgáltak ki, akik különböző kerületekből, akár vidékről is hozzájuk jártak vásárolni.

Az akciócsoport a megalakulásuktól szisztematikusan, a kerület belsejéből haladva számolta fel a drogtanyákat. Hírük gyorsan elterjedt. „Megjelentek a vasrácsok, hogy az ajtón, ablakokon minél nehezebb legyen a bejutás az épületbe” – mondta Nagy Béla, hozzátéve: a bűnözők kamerarendszereket szereltek fel, figyelőket tettek ki, hogy ne lehessen észrevétlenül megközelíteni őket.

A dílerek többsége átlagosan 6 év börtönbüntetést kapott

Fennállásuk során 105 elosztóhelyet számolt fel az akciócsoport, és 218 kábítószer-kereskedőt fogott el. Az esetek többségében egy éven belül jogerős ítélet is született, a dílerek 5 és 7 év közti börtönbüntetéseket kaptak. Elengedhetetlen a lakossággal való kapcsolattartás. Sokszor olyan információkat is elmondanak az emberek, amikre alapozva megfigyelhetik az elosztókat – mutatott rá az akciócsoport vezetője. „Ha valakit ténylegesen elfogunk, azt olyan felderítés előzi meg, hogy azt is megtudjuk az illetőről, mit evett” – tette hozzá. Az akciócsoport tagjai rendszeresen gyakorolják az elfogásokat, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiképzői oktatják a behatolási technikákat. Nagy Béla elmondta: egy kifejezetten a kábítószer elosztó helyek gyors felszámolására irányuló technika kifejlesztésén dolgoznak, amely gyors behatolást tesz lehetővé. 

Józsefváros vezetése elismeri az akciócsoport munkáját

Az akciócsoport megalakulása óta a csapat, a kerületi nyomozók, egyenruhás rendőrök, valamint az ügyészség munkájának eredményeként mostanra harmadára csökkent az ügyek száma a kerületben. A Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete tavaly a kerületért végzett kiemelkedő tevékenységért emléklapot is adományozott az Akciócsoportnak, és minden évben pénzzel is támogatja a munkájukat, ebből is tudnak olyan különleges eszközöket vásárolni, ami a megfigyeléshez, a bizonyítékok gyűjtéséhez és az elfogásokhoz kell.

Forrás: Duna TV/Kékfény

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben