Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros 2019-es évi díjazottjai

Kitüntették kerületünk példaképeit

2019. március 25. hétfő

Idén is elérkezett József napja, amelyhez kapcsolódva március 24-én ünnepélyes keretek közt adták át az Uránia Nemzeti Filmszínházban az önkormányzat elismeréseit kerületünk kiemelkedő érdemeket szerzett polgárainak. A Józsefváros díszpolgára címet Kállai Kiss Ernő, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, majd Liszt-díjjal is kitüntetett klarinétművész, Bajcsy Lajos, a Szent Teréz Plébánia plébánosa, Faragó Laura, Magyar Örökség- és Kossuth-díjas énekművész, valamint Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész házaspár kapta Sára Botond polgármestertől és Kocsis Máté országgyűlési képviselőtől. Díszpolgári cím posztumusz kitüntetésben részesült Miklóssy Ferdinánd Leó, aki aktívan részt vett a lengyel függetlenséget visszaállítani kívánó magyar törekvésekben, és Semmelweis Ignác az „anyák megmentője”, a Rókus Kórház egykori főorvosa. Az ünnepélyen átadták a „Józsefvárosi Becsületkereszt”, a „Józsefvárosért”, a „Józsefvárosi Aranykoszorú” és a „Jó Sport” elismeréseket is. Ünnepi beszédében Sára Botond kiemelte: „Az ember mindig azt kívánja, hogy olyan hivatása legyen, amiért szívvel-lélekkel tud dolgozni. Józsefvárosért tenni ilyen érzés. Nemcsak a szép épületek, a történelme, vagy a fejlesztések teszik különlegessé a kerületet, hanem az itt élő emberek is”.

Zsúfolásig megtelt az Uránia Nemzeti Filmszínház kerületünk József-napi gálaestjén, amelyen átadták a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete által alapított elismeréseket.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere köszöntő beszédében kiemelte: ez az alkalom kiváló lehetőség arra, hogy kitüntessük azokat, akik példaértékű tevékenységükkel hozzájárultak otthonunk hírnevének öregbítéséhez, józsefvárosi álmaink megvalósításához. „A József-napot általában a tavasz kezdetéhez kötik, a tavasz pedig maga az új élet kezdete” – fogalmazott. „Amikor Szent József napját ünnepeljük, érdemes egy pillanatra megállni és végiggondolni miért is jó ide tartozni és milyen feladatokat, próbatételeket tartogat számunkra a következő időszak. Nomen est omen, tartja a mondás. A József név mögött az alábbi jelentés lapul: Isten gyarapítson. A városra hagyományozott név tehát missziót ad nekünk” – fejtette ki a polgármester.

„Az önkormányzat küldetése, hogy tíz év múlva, 2030-ra Józsefváros teljes egészében visszanyerje korábbi presztízsét. Célunk, hogy a kerület még rendezettebb és biztonságosabb otthon legyen a józsefvárosiak számára, ahol az idősek mellett a gyerekek még kiemeltebb figyelmet kapnak. Erős alapokat teremtettünk, melyek a javuló köztisztaság és közbiztonság, valamint a városrehabilitáció következményeként elért eredmények” – hangsúlyozta. Rámutatott: ha kitartóak és szorgalmasak vagyunk, ha élünk a számunkra nyitva álló lehetőségekkel, Józsefváros – egy még élhetőbb környezetben – az oktatás, a kultúra, a szolgáltatások, a sport és az innováció fellegvárává válhat. „Budapest nélkül nincs erős Józsefváros, ahogy Józsefváros nélkül sincs erős Budapest” – emelte ki Sára Botond. Kölcsey Ferencet idézve elmondta: „Hass, alkoss, gyarapíts, és a haza fényre derül. Ezek legyenek jelszavaink, amikor városunk érdekében cselekszünk”. „Otthon, fejlődés, összefogás jellemezze a jövőben is Józsefvárost. Legyen méltó névadójához, Szent Józsefhez” – zárta szavait a polgármester.

A díjátadó gála fényét tovább emelték az est fellépői és produkciói. Elsőként kerületünk újdonsült díszpolgára, Kokas Katalin hegedű- és brácsaművész és húga, Kokas Dóra csellóművész léptek színpadra Handel Halvorsen Passacagliat című művével, később látványos légtornász bemutató kápráztatta el a közönséget. A Józsefvárosi Becsületkereszt elismerések átadását követően Zsédenyi Adrienn, Zséda énekesnő produkcióját láthatták, azt est zárásaként pedig a Varidance társulat adta elő izgalmas, a különböző táncstílusokat és a magyar néptáncot ötvöző produkcióját, mely ugyancsak nagy sikert aratott.

Az est vendégeinek lehetőségük nyílt támogatni azt a halmozottan sérült gyermekek számára épülő, Baross utcai napközis óvodát, melybe – mint korábban már tudósítottunk róla – december végén betörtek, elloptak mindent, és hatalmas rombolást végeztek. A szomorú események után példátlan összefogással kezdődött meg az óvoda rendbehozatala. Amennyiben Ön is szívesen segítene, anyagi felajánlását az alábbi számlaszámon teheti meg: Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány, számlaszám: 11708104-21454806 OTP

„Díszpolgári Cím”

Kállai Kiss Ernő klarinétművész

6 éves korában kezdett el zenével foglalkozni, felsőbb zenei tanulmányait a Zeneakadémián folytatta. Ezt követően a Magyar Rádió Népi Zenekarának és a Magyar Állami Népi Együttes klarinétszólistája lett, és 1958-ban Brüsszelben a Világkiállításon is játszott. Azóta külföldi vendégszereplései során szinte az egész világot beutazta.

Kezdetben komolyzenét és klasszikusokat játszott, máig vallja, hogy a mesterség alapja a klasszikus tudás. 1956 után a cigányzenére váltott, és máig ez áll legközelebb a szívéhez. 1971-ben Amerikában Benny Goodman világhírű jazz klarinét művésszel játszott együtt, akinek a javaslatára klarinétkirállyá koronázták. Művészete elismeréséért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, majd Liszt-díjjal tüntették ki. Családja igazi zenészdinasztia: fia és unokája is világhírű hegedűművészek.

Bajcsy Lajos plébános

Az atyát 1968-ban szentelték pappá. 1969-től kisegítő volt a XI. kerületi Szentlélek Kápolnában, majd káptalanként szolgált a VI. kerületi Vörösmarty utcai Oltáriszentség Plébánián. 1983-tól plébános, majd 1989-től helyettes esperes, 1995-től esperes a Kerepesi úti Szent Teréz Plébánián.

2015 óta nyugdíjasként is tovább vezeti a közösséget, immár 35 éve szolgálja a józsefvárosi híveket. Munkássága nemcsak a józsefvárosi közösségek életére, hanem a sokkal tágabb környezetére is hatással van. Igazi lelki vezetőként és támogatóként áll a hozzá fordulókhoz.

Faragó Laura

A népdalénekes, etnológus, zenepedagógus a magyar népdalok hiteles megszólaltatója, emellett kiemelkedő a Bartók Béla és Kodály Zoltán népdalfeldolgozásainak megismertetését szolgáló énekművészete, valamint zenepedagógusi munkája. Országos ismertségre 1970-ben tett szert, amikor első helyezést ért el a Röpülj, páva! című televíziós vetélkedőn.

A Zeneakadémián dal- és oratóriuménekes szakon tanult, majd egy ideig a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében dolgozott, később sokat foglalkozott népdalgyűjtéssel is. Kutatásaiból CD-melléklettel ellátott könyve jelent meg, és a munka elismeréseként 2014-ben Magyar Örökség díjban részesült. A művésznő 30 évet élt Józsefvárosban, és nyugdíjba vonulásáig a Józsefvárosi Zeneiskolában tanított. 2015-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, 2018-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek

A művészházaspár tagjai már fiatal koruk óta a világ zenei élvonalában szerepelnek. Elnyerték a Liszt Ferenc-díjat, Barnabás pedig birtokosa a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének, 2012-ben Kossuth-díjat is kapott.

Az elismerést Kokas Katalin vette át

Tizenegy éves korukban vették fel őket a Zeneakadémiára, ott ismerkedtek meg. Barnabás 2005-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, és az amerikai bloomingtoni egyetem állandó vendégprofesszora. Katalin mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének. 2004-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedűtanára. A Józsefvárosban élő házaspár kimagasló, nemzetközileg is elismert művészeti tevékenysége példamutató és büszkeség Józsefváros számára.

Posztumusz kitüntetések

Miklóssy Ferdinánd Leó

1905-től aktívan részt vett a lengyel függetlenséget visszaállítani kívánó magyar törekvésekben. 1910-ben alapítója volt a Magyar-Lengyel Egyesületnek, amelynek 1915-től főtitkára, 1935-től elnöke volt. 1920-ban alapítója a Magyar-Lengyel Kereskedelmi Kamarának, 1921-ben a Lengyel Légionisták Egyesületének, 1934-ben a Magyar-Lengyel Egyesületek Szövetségének.

A díjat Waclaw Felczak Alapítvány képviseletében Mohay Gergely kuratóriumi tag vette át.

Kezdeményezésére jelölték ki a magyarországi lengyel emlékhelyeket, állították fel Budapesten Bem József, Salgótarjánban Báthory István szobrát. A második világháború éveiben egyik szervezője volt a magyar földre menekült lengyelek megsegítését szolgáló Magyar-Lengyel Menekültügyi Bizottságnak. 1944 márciusában a Gestapo letartóztatta, a Fő utcában raboskodott. Szabadulása után, az 1940-es évek végétől visszavonultan élt józsefvárosi otthonában. 

Semmelweis Ignác

Orvosi tanulmányait Bécsben és Pesten folytatta, oklevelet a bécsi egyetemen kapott 1844-ben. Két évvel később megszerezte a sebészdoktori és a szülészmesteri képesítést. 1846-ban ideiglenes, később végleges tanársegédnek nevezték ki Klein professzor bécsi szülészeti klinikáján. Itt ismerte fel, hogy a gyermekágyi láz nem önálló kór, hanem fertőzés következménye, mely klórvizes fertőtlenítéssel elpusztítható.

A kitüntetést Semmelweis Ignác ükunokája, Dr. Hüttl Tivadar adjunktus, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Intézetének orvosa vette át.

1851-ben a józsefvárosi Rókus Kórház főorvosának, majd 1855-ben a szülészet és nőgyógyászat professzorának nevezték ki a Pesti Tudományegyetemen. A köztudatba az anyák megmentőjeként bevonuló Semmelweis Ignác nevét viseli Magyarország legnagyobb orvosokat képző egyeteme és az ország legnagyobb egészségügyi intézménye is, klinikáinak nagy része Józsefváros területén található. A díjat Semmelweis Ignác ükunokája, Dr. Hüttl Tivadar adjunktus, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Intézetének orvosa vette át.

További elismerések

„Józsefvárosi Becsületkereszt”

Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia Éva (posztumusz)

Jenci néni élete nagy részét Józsefvárosban töltötte. Már 4 éves korában színésznő szeretett volna lenni. 1937-ben szerzett diplomát a Színművészeti Akadémián, ahová elsőre vették fel, majd egy évig a Nemzeti Színház ösztöndíjasa volt. Több vidéki színházban is fellépett, Miskolcon, Szolnokon is játszott.

A kitüntetést Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia Éva fia, Vereczkey Zoltán vette át.

A leghosszabb ideig, 1958-tól 1972-ig az Állami Déryné Színház társulatához tartozott, majd nyugdíjba vonult, de ezt követően sem mondott teljesen búcsút a szereplésnek. 97 évesen még meghívták egy szerepre a Ruttkai Éva Színházba, százévesen a budai Várban, a Dísz téren verset szavalt, 2016-ban pedig a Versünnep Fesztiválon vendégként lépett fel. 2017. szeptember 3-án részt vett a Színház- és Filmművészeti Egyetem hagyományosan az évnyitóval egybekötött díszdiploma-átadó ünnepségén is. 

Csősz Katalin

A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ területi vezető védőnője 1989 óta dolgozik a kerületi gyermekekért és családokért. Pályáját, mint ifjúsági védőnő kezdte Józsefvárosban, 2015-ben területi védőnő, 2016-ban a kerület területi vezető védőnője lett. Józsefvárosban nőtt fel, és főiskolai gyakorlatát is az Auróra utcai szakrendelőben töltötte.

A védőnői munkája mellett szakmai cikkeket ír több újság számára, tagja a Védőnői Szakmai Kollégiumi tanácsnak, valamint 2004 novemberében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Védőnői tagozat vezetőjévé választották. Áldozatos munkájáért 2018-ban Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

Schrancz Sándorné

1973-ban kezdett dolgozni a Németh László Általános Iskolában, ahol 2004 óta igazgató. Olyan iskolai közösség kialakítását tűzte ki célul, ahol nemcsak az oktatás, hanem a nevelés is kulcsszerepet kaphat, mely alkalmazkodik a gyermekek életkori sajátosságaihoz és az egyéni sajátosságokhoz.

1979-től a Budapesti Tanítóképző Főiskola hallgatóinak szakmai felkészítését is végezte, amiért 1992-ben kiérdemelte a kiváló szakvezetői kitüntetést. 1988-ban kiváló munkájáért Miniszteri, 2001-ben pedig Józsefvárosi Gyermekekért kitüntetésben részesült. 2017-ben sikeres minősítéssel elnyerte a mesterpedagógus címet.

Nem Adom Fel Kávézó (Magdolna utca 1.)

2016 januárjában nyitotta meg kapuit Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója, mely két szervezet közös együttműködésével jött létre. A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet a vendéglátó tevékenységet biztosítja, a Nem Adom Fel Alapítvány a közösségi programok szervezésével, illetve foglalkoztatással kapcsolatos feladatokat végez.

A kávézót szinte csak fogyatékkal élők üzemeltetik, ők szolgálnak fel, főzik a kávét, illetve közreműködnek a programok szervezésében. A vendéglátó hidat képez fogyatékkal élők és a többségi társadalom között. A kitüntetést Tunyogi Szilvia, a kávézó vezetője vette át.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012-ben kezdte meg a működését Józsefvárosban azzal a céllal, hogy szakembereket képezzen a hazai és nemzetközi közigazgatási szféra, a Magyar Honvédség, valamint a rendvédelmi szervek számára. 2014 márciusában teljes műemléki rekonstrukcióval befejeződött a történelmi Ludovika Főépület rekonstrukciója, majd 2018-ban megnyílt a megújult Orczy-park is.

A kitüntetést dr. Horváth József főtitkár úr vette át.

A jelenleg öt karral és négy doktori iskolával rendelkező egyetem aktív szerepet vállal Józsefváros közösségi és sportéletének alakításában. A Ludovika hazánk egyik legmodernebb és legszebb campusa, mely az egész Orczy negyed felemelkedésének motorja. 

Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (Üllői út 86.)

Elődjét, a Magyar Királyi Központi Állami Gyermekmenhelyet 1907-ben alapították, a II. világháború után Országos Gyermekvédő Intézetté nevezték át. 1953-ban az intézet gyermekvédelmi feladatát elvesztette, ekkor nevét 1953-ban Bókay János Gyermekkórházzá, ezt követően 1957-ben Heim Pál Gyermekkórházzá változtatták a  magyar gyermekgyógyászat egyik legmeghatározóbb személyisége után.

A díjat Dr. Nagy Anikó, az intézmény főigazgatója vette át.

Az Üllői úton lévő központi telephelyen fekvőbeteg osztály, számos szakrendelő, diagnosztikai laboratóriumok, gyógyszertár, tornaterem, diagnosztikai ellátó helyek, röntgen és ultrahangosztály, CT-vizsgáló található. 2007-ben megnyílt a gyermeksürgősségi osztály. 2009-ben átadták az új korszerű épületet 80 belgyógyászati ággyal, speciális endoszkópos és alváslaborral. A józsefvárosi gyermekek részére 2007 óta biztosítja a folyamatos gyermekorvosi ügyeleti ellátást. 

„Józsefvárosért” kitüntetés

Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület

(működési helyszín: Bláthy Ottó utca 15.)

Az 1990-ben létrejött egyesület célja a környező városrész értékeinek megőrzése, közösségének összefogása, a kerület életébe való aktív bekapcsolódás ösztönzése, a közösségi programok bővítése.

A kitüntetést Reiner Gábor, az egyesület elnöke vette át.

Az általuk szervezett kulturális eseményeket és közösségi programokat a lakosok nagy örömmel látogatják. Az egyesület rendkívül összetartó, lokálpatrióta közösség, odafigyelnek tágabb környezetükre is. Számukra Józsefváros, és szűkebb pátriájuk, a Tisztviselőtelep a legfontosabb. 

Nemzeti Örökség Intézete

Az intézet 2016-ban költözött Józsefvárosba, a Fiumei úti Sírkertbe. Fő feladatai közé tartozik az örökségvédelem, a magyarság szellemi örökségének megőrzése és átadása. Az intézet ellátja az országosan mintegy 6000 sírhelyet magában foglaló Nemzeti Sírkert és Nemzeti Emlékhely üzemeltetésével, népszerűsítésével kapcsolatos feladatokat.

Az elismerést dr. Kárpáti Katalin főigazgató-helyettes asszony vette át.

A sírkert folyamatos rendbetételével, új emlékhelyek kialakításával a Nemzeti Sírkert legszebb és leggazdagabb emlékhelyét alakította ki. 

Józsefvárosi Tűzoltók

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság - Közép-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség - VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságfő feladatai közé tartozik a tűzoltás, műszaki mentés, a lakosság védelme, tájékoztatása és riasztása, valamint a katasztrófák elleni védekezés, veszélyhelyzetek megelőzése és a károk felszámolásában való közreműködés.

A kitüntetést Kelemen Zsolt tűzoltó parancsnok vette át.

A Józsefvárosi Tűzoltók feladataik végrehajtása során kiemelkedő helytállást tanúsítanak, kötelességeiken túlmutatóan teljesítenek. Áldozatos tevékenységük hozzájárul a kerület biztonságához. 

„Józsefvárosi Aranykoszorú-díj”

Máthé Textil Kereskedelmi Zrt. (Baross tér 4-5.)

A családi vállalkozást Máthé István alapította 1989-ben. 1999 novemberében nyílt meg Baross téri üzletük, melynek bútorai erdélyi asztalos mesterek munkájának nyomait hordozzák.

A kitüntetést Máthé István, a vállalkozás alapítója vette át.

2008 óta az alapító két fia, Andor és Norbert viszi a családi üzletet.A cég alapjainak és a szakmai tapasztalattal rendelkező kollégák munkájának köszönhetően a céget ma is szeretettel látogatják a vásárlók. 

Miszter Muki Cukrászda Bt. (Somogyi Béla u. 17.)

Tulajdonosa Frank György mestercukrász, aki 1992-ben nyitotta saját üzletét. Öt alkalmazottat foglalkoztat és büszke arra, hogy cukrászdájában valamennyi sütemény kézműves.

A díjat Frank György, a Miszter Muki Cukrászda tulajdonosa vette át.

A családi vállalkozás nyitott az újdonságokra, szeretik egyedivé, különlegessé tenni a választékot. Négy alkalommal megnyerték a gyermeknapi Palotanegyed tortája címet. A kitüntetést Frank György vette át.

Javítóház Bt. (Harminckettesek tere 6/a)

Az 1994-ben nyitott Javító Centrum tulajdonosai, Darányi Jánosné és Nagy Ferenc 19 éve dolgoznak együtt. Jelenleg két üzletük van a VIII. kerületben: az egyik szolgáltatáspalettáján többek közt kulcsmásolás, használati tárgyak javítása, valamint bélyegzőkészítés szerepel.

A kitüntetést Darányi János Sándorné, a Javítóház Bt. egyik tulajdonosa vette át.

A másik üzlet bőröndjavítással és –árusítással foglalkozik. Hat légitársaság hivatalos – kizárólagos partnerei, hosszú évek óta javítanak bőröndöket számukra. A kitüntetést Darányi János Sándorné vette át.

Süci és György Kft.

Süllei György 1992 óta dolgozik a Teleki téri piacon, ahol több üzletet üzemeltet jelenleg is, köztük az egyik legnépszerűbb zöldségest.

A díjat Süllei György, a Süci és György Kft. tulajdonosa vette át.

György a vásárlókhoz való hozzáállásának, elhivatottságának köszönhetően igen népszerű vevői körében, barátságos, kedves természetével a piac közösségének is meghatározó tagjává vált. A díjat Süllei György vette át.

P. Kiss István órásmester

A Józsefvárosban született P. Kiss István tanulmányait is a kerületben végezte. Szakmunkás végzettséget az Órások szövetkezete tanműhelyében és a Práter utcai szakképző intézetében szerzett.

Az órás mesterség családi hagyomány: a Népszínház utca 57. szám alatti órás üzletet még a nagypapája nyitotta meg 1921-ben, jelenleg a szülei üzemeltetik. István 1990-ben tanult meg számlapot felújítani, ekkor nyitotta meg saját üzletét a Népszínház utca 43. szám alatt.

„Jó Sport” emlékérem

Szabados Noémi

A Ferencvárosi Torna Klub birkózója, többszörös magyar és diákolimpiai bajnok, Európa-bajnoki második helyezett. 2018-ban, a Zágrábban megrendezett korosztályos birkózó világbajnokságon 5. helyezést ért el.

A díjat Szabados Noémi testvére, Szabados Márton vette át.

A VIII. kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egykori tanulója, családjával ma is Józsefvárosban él.

Magyari Krisztina

A Katica Tagóvoda vezetője több éve azon dolgozik, hogy a legfiatalabb korosztállyal is megszerettesse a mozgást. Szervezésében rendszeresen részt vesz az óvoda budapesti és országos sportversenyeken, ahol gyakran dobogós helyen végeznek a gyerekek.

Minden évben nyári sporttábort szervez, ahol az egész napos sportolás mellett természetjárási élményekkel is gazdagodhatnak az óvodások. Kiváló szervezői és sportmenedzseri személyisége a biztosíték arra, hogy a gyerekek a sportolás iránt fogékonyak lesznek.

Bedák Zsolt

A profi ökölvívó Józsefvárosban nőtt fel. 2001-ben a junior Európa-bajnokságon bronzérmes lett, 2004 áprilisában megnyerte a plovdivi olimpiai kvalifikációs tornát. 2004 júniusában ezüstérmes az Európai Unió ökölvívó bajnokságán.

2006-ban bronzérmes az Európa-bajnokságon harmatsúlyban. 2002 és 2006 között magyar bajnok. Profi pályafutását 2006-ban kezdte a hamburgi Universumnál. Kétszeres világbajnoki kihívó és többször volt a Bokszvilágszervezet (WBO) Európa- és interkontinentális bajnoka. Pályafutásával sok fiatal számára lehet példakép.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben