Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beszélgetés Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással

„A mi felelősségünk is, hogy csillapítsuk a józsefvárosiak kulturális éhségét”

2019. április 24. szerda

A terasz szélénél, egy kis asztalnál foglalnak helyet. A nő, mint később megtudom, éppen egyik tanítványával vált pár szót, de ahogy észrevesz, köszönt engem is. A férfi az étteremből érkezik, kezét nyújtja, bemutatkozunk. Épp a gyakorlati részletekbe avatnám be őket, amikor megcsörren Katalin telefonja. „A kábelszolgáltatónk az, muszáj felvennem” – bólintok, hogy rendben. „Te, Barnus, holnap van kötelező programom, vagy otthon leszek?” – kérdezi a férjét ügyintézés közben. Ebben a pillanatban hétköznapi emberek. Egyébként nemzetközileg elismert művészek. A számos díj és kitüntetés mellett Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek 2019-től Józsefváros díszpolgárai.

A találkozót a Liszt Ferenc térre beszéltük meg, és ezen nincs is mit csodálkozni. 11 éves koruktól a Zeneakadémia az életük mindennapi része, itt ismerkedtek meg. Ők pedig évtizedek óta egymás részei, összefonódva, de egymásnak a művészi szabadságot megadva, halad előre és teljesedik ki a pályájuk és az életük. Minden mozdulatukban érezni lehet, hogy olyan duót alkotnak, ahol az összhang a párbeszédben és a másikra odafigyelésben érhető tetten, de az improvizálásnak is mindig megvan a helye. „Ahogy telik az idő, egymás inspirálása csöppet sem lankadt, sőt. Egyre csak visszük előre a másikat” – mondja Katalin, majd kibontja a haját, mert közben jelzem, hogy a fotós mögöttem „merényletre” készül. Amíg elrendezzük magunkat, Barnabással pontosan 41 évet repülünk vissza az időben.

Miért éppen Józsefváros?

„Komoly kötődésünk van a kerülethez” – kezd bele Barnabás. „A SOTE szülészetén láttam meg a napvilágot. De már a felmenőim is itt vetették meg a lábukat. Imádott cigányprímás nagyapámék a Vajdahunyad utcában éltek, két lánygyermekünket a Jézus Szíve templomban kereszteltettük meg. 2002-óta lakunk itt, a Krúdy Gyula utcában, a Múzeum mögött. Mindhárom gyermekünk ide született.” Csodálkozom, hogy három gyerekkel miért nem találták vonzóbbnak valahol kijjebb, zöld övezetben, de Katalin hamar sorolja az érveit.

„Kaposvári lány vagyok, kertes házban nőttem fel, nagyon jól tudom, miről mondtunk le. Igazából azonban tudatos döntés volt, ugyanis a gyerekeinkről hamar kiderült, hogy számukra is a művészeti pálya a választott út. Gáspár, 11 éves, komolyan hegedül, összenőtt a hangszerrel. Hanna, 15 évesen színész és modell, meghallgatásokra jár és válogatásokra. A kulturális életben kiteljesedni vidékről sokkal nehezebb lenne.” Katalin szavaival élve, azt az őrült művésztempót és létformát, amibe a gyerekek beleszülettek, csak itt a fővárosban, a tűz közelében élhetik meg. Itt profitálhatnak abból a kulturális merítésből, amelyet később a saját pályájukon kamatoztathatnak.

„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad”

A művészházaspár a zenei tudás és a kulturális kincs továbbadását közös missziójuknak érzi. A Zeneakadémia minden év júliusában 10 napon át, kettejük égisze alatt, Fesztiválakadémia néven, a nemzetközi klasszikus zenei világ legnagyobbjait hozza el nekünk. Idén is érdemes a programjaik között mazsoláznunk, ugyanis az Urániában is lesznek izgalmas komolyzenei koncertek. „Hűségesek vagyunk Józsefvároshoz. Az itt működő számos felsőoktatási és kulturális intézmény olyan közeget biztosít, amit nekünk is felelősségünk kulturálisan kielégítenünk. Ezért nagyot álmodtunk” – kezd bele kettejük nagy tervébe Katalin. „A társasházunk tetőterében mintegy 600-nmnyi területet szerettük volna megvásárolni, hogy ott egy zenei-, művészeti iskolát és szalont hozhassunk létre. Az előző polgármester, Kocsis Máté nyitott volt az ötletre, támogatta a tervünket, a jelenlegi polgármester, Sára Botond vezetése alatt pedig megtörtént az első nagy lépés, megvehettük a tetőteret, és az önkormányzat segítségével már a felújítási munkálatok folynak. 2020 szeptemberében pedig megnyithatjuk a kapukat a tanulók és a közönség számára is.”

Mindennapi csodák

Három gyerekkel, a hazai és a nemzetközi zenei pálya egyengetésével, a kulturális kincsek továbbadása mellett nehezen tudom elképzelni, hogy mindenre van idő.

Nincs mindenre idő, de ezzel nincs is baj. A lényeg, hogy az igazán fontos dolgokra mindig szakítsunk” – mondja Barnabás. „Most vasárnap reggel is, ahogy kinyitottuk a szemünket, már tudtuk, ma is ezer tennivalónk lenne” – veszi át a szót férjétől Katalin. „És egyazon pillanatban azzal is tisztában voltunk, ha most nem töltjük együtt a napot öten, akkor nem lesz meg az élmény, amihez visszanyúlhatunk, amiből töltődhetünk a nehezebb időszakokban. Így elmentünk az egyik fürdőbe, és együtt voltunk, egymásra figyeltünk.” Hogy a hétköznapokban hogyan lavíroznak el, és tesznek azért, hogy a napi rutin ne ölje meg a pillanatokat, és mindenki kaphasson figyelmet, arra is megajándékoztak egy kedves történettel. „Tegnap a teraszon fontam a nagylányom, Hanna haját, aki épp egy darabra készült, ezért olvasópróbát tartott. Barnabás pedig odaült hozzánk. Nem történt nagy varázslat, csak jelen voltunk. Ennyi a titok.”

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szerző: Pfliegel Dóra

Kedvezményes jegyek a Fesztiválakadémia koncertjeire

Szeretne kedvezményes szakmai bérletet július 20–28. között a Zeneakadémia Fesztiválakadémia koncertjeire? Jelentkezzen minél előbb „Józsefváros” jeligével a festivalacademybp@gmail.com e-mail címen, és a leggyorsabb 6 érdeklődő kedvezményes szakmai bérletettel lehet gazdagabb a művész házaspár jóvoltából. Öt Zeneakadémia nagytermi koncert 4000 Ft-ért világsztárokkal: Vivaldi Négy évszakától Beethoven Kreutzer Szonátáján át Mendelssohn Oktettjéig a kamarazene gyöngyszemeit hallhatják!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben