Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

100 szóban Budapest

Ismét elindult a történetíró pályázat

2019. május 16. csütörtök

Egy város, huszonhárom kerület, legalább kétmillió lakos és naponta sokmillió élmény – Budapest igazi nagyváros, amelynek minden szegletében, minden percben történik valami. Akit megihletett a főváros vagy megosztaná kedvenc budapesti történetét, írja meg maximum 100 szóban, és küldje be a 100szobanbudapest.hu-ra július 15-ig.

Érdemes kreatívnak lenni, mert a legjobb 12 írásból kiállítást szerveznek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, sőt, kortárs művészek illusztrálják is a műveket. Ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai alapján biztosan akadnak ismét zenészek, énekesek, kórusok, akiket megihlet majd egy-egy iromány, és később megzenésített formában hallhatjuk azokat itt-ott a városban. Az első három helyezett ezen túl még pénzjutalmat is kap: a harmadiknak 25 ezer, a másodiknak 50 ezer, az elsőnek pedig 75 ezer forint üti a markát. És akit mindezzel még nem győztünk meg, annak jelentjük: a legjobb 100 történetből egy mindenki számára elérhető POKET zsebkönyv készül.

A pályázat szeretné megszólítani a fiatalokat is, ezért külön kategóriát hirdet a 18 év alatti korosztálynak; fiúk-lányok, ragadjatok hát tollat, ceruzát, billentyűzetet, és meséljétek el történeteiteket! A zsűri tagjai – Székely Kriszta rendező, Jakab Juli színésznő, dramaturg, Busa Pista zenész és Nagy Dániel Viktor színész – már alig várják, hogy belevessék magukat az olvasásba.

A kezdeményezés ötlete Chiléből származik, annak is a fővárosából. Irodalom szakon végzett egyetemisták szerveztek egy a literatúrával kapcsolatos, de alapvetően lakossági programot. Első tervek szerint hosszabb, Santiagóhoz kötődő, személyes történeteket gyűjtöttek volna be. A mozgalom népszerűsítéseképpen a tömegközlekedési eszközökön jelentek meg a művek, ám hely szűke miatt 100 szavasra kellett limitálni a pályázatban előírt, városi sztori hosszát. A 2002-ben indult kezdeményezés mára annyira népszerű, hogy tavaly 63 ezer pályaművet adtak be a latin-amerikai fővárosban. A hazai sikerek még ugyan nem számlálnak ekkora részvételt, mégsem elhanyagolható adat, hogy a hat éve indított pályázatra tavaly már több mint 1400 írás érkezett.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgató a pályázatról: „Ez a kezdeményezés a város értékes színfoltja, amelyben a beérkezett rövid történetek nagyon sokfélék: akad humoros, kedves, de szívfacsaró is. Szólnak szerelemről, az életről – az emberről magáról”.

Vezető kép: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Fotó: Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge, Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben