Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A másodfokú hőségriasztás ma éjfélig tart

Hűsítő tippek a kánikula idejére

2019. augusztus 12. hétfő

A napokban igencsak 30 Celsius-fok fölé szaladt a hőmérő higanyszála, így az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el ma éjszakáig. A Józsefvárosi Önkormányzat folyamatosan törekszik a forróság hatásainak enyhítésére. Kerületszerte párakapukat működtetnek, rendszeres vízpermet szórással hűsítik a magas házakkal beépített utcákat, valamint több játszótéren árnyékolóeszközöket építettek ki.

Bár a nyár a szabadság és a kimozdulás időszaka, előfordul, hogy az elviselhetetlen hőség mégis a négy fal közé kényszerít, ha épp nincs lehetőségünk vízparti fák hűsítő árnyékában kényeztetni magunkat. A szakember ajánlása szerint a napsütötte órákban tartsuk zárva az ablakot, húzzuk be a függönyt, a sötétítőt, és inkább késő este, éjjel szellőztessünk. Ha ez nem megvalósítható, igyekezzünk a legmelegebb órákban légkondicionált helyen tartózkodni 2-3 órát.

Erre megfelelőek a nagyobb bevásárlóközpontok: Arena Mall Bevásárlóközpont (Kerepesi út 9.), Europeum Bevásárlóközpont (József körút 5.), Corvin Plaza Bevásárlóközpont (Futó u. 37-45.); az idősklubok: Reménysugár Idősek Klubja (Mátyás tér 4.), Víg Otthon Idősek Klubja (Víg utca 18.), Őszikék Idősek Klubja (Baross utca 109.); valamint a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (Auróra utca 22.) és a háziorvosi rendelők: (József krt. 36., Szigony utca 2., Mikszáth tér 4., Hungária krt. 18., Orczy út 31., Kálvária tér 18., Gutenberg tér 3.).

Párakapuk - hűsítő permettel

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg kerüljük a tűző napon való tartózkodást, bőrüket pedig folyamatosan védjük a leégéstől. A legjobb, ha a szabadban is az árnyékosabb helyeket keressük, az utca napos oldaláról menjünk át a másikra.

Éljünk a párakapuk frissítő hatásával, amiket kerületünkben a Gutenberg, Losonci, Mátyás, Teleki, Kálvária téren illetve a Tisztes utcai játszótéren találhatnak az arra sétálók. Álljunk alá bátran, menjünk át alatta többször is. Az eredmény olyan jól eső, akár egy hűsítő zuhany, ami a test lehűtését szintén nagyon jól szolgálja.

Ivókutak a játszótereken

A 25 fok feletti átlaghőmérsékletnél különösen a hőségriadók ideje alatt ajánlatos ügyelni a megfelelő folyadékpótlásra, legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, ezért mindig legyen nálunk egy flakon ásványvíz, a folyadékpótlás véd a kiszáradástól, ugyanakkor szintén hűti a szervezetünket.

Ha mégsincs, akkor a tereken, parkokban, játszótereken és kutyafuttatókon található ivókutak állandóan üzemelnek, azokkal is lehűthetjük magunkat. Ezeket folyamatosan ellenőrzik a JGK Zrt. munkatársai, és az esetleges rongálás vagy meghibásodás esetén azonnal intézkednek a javítások végrehajtásáról.

Házi segítségnyújtás az időseknek

Az extrém meleg időjárást az egészséges szervezet is megszenvedi, ezért fokozottan figyeljünk az idős emberekre. A szépkorúak védelme érdekében a kerületben működik a házi segítségnyújtás rendszere. Ennek előnye, hogy közvetlen kommunikációt biztosít a bajba jutott és az ellátók között.

Az idősek 24 órás felügyelete a nagy melegben különösen fontos, hiszen hamar érkezik a segítség, ha valakinek szüksége van rá. Az ilyen forróságban már rövid napon tartózkodás is megterhelő lehet az időseknek, ezért az Önkormányzat segít eljutni az orvoshoz, vagy a hivatalokba annak, aki erre rászorul.

Locsolás és árnyékolás

Józsefváros önkormányzata törekszik a szokatlanul forró és száraz időjárás hatásinak enyhítésére. A nyári időszakban már napi rendszerességgel vízpermet szórással hűsítik elsősorban a kerület belvárosi, magas házakkal beépített utcáit, egyes játszótereken pedig a szélsőségesen meleg időszakokra tekintettel árnyékolóeszközöket építettek ki.

Az önkormányzat kiemelt célja a zöldfelület növelése a kerületben, hiszen a XXI. század Józsefvárosa akkor lesz család-, gyerek- és idősbarát, ha minél inkább óvjuk a környezetünket, élhető körülményeket biztosítunk. Ennek érdekében folyamatos a faültetés a kerületben, amely tendenciát az önkormányzat tovább szeretné növelni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben