Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mire figyeljen, ha kisbabája van?

Nyári tippek kismamáknak

2019. augusztus 14. szerda

Nyakunkon a nyár utolsó hosszú hétvégéje, jó időt ígérnek, ilyenkor a legtöbb család még kihasználja az alkalmat és elutazik nyaralni, kirándulni. De mit tesz az az édesanya, akihez éppen megérkezett a gólya, vagy milyen kisgyermekkel útnak indulni? Hogyan óvják csecsemőjüket a napsugaraktól? Mire figyeljenek, hogy a várva várt nyaralás a picivel, a picinek is élvezetes legyen? Ha szeretnék tudni, mit ajánl egy védőnő, olvassák el cikkünket!

Egy alapszabály: ne takarjuk le a babakocsit!” – hívja fel rá a figyelmet Csősz Katalin, vezető védőnő, aki korábban is hasznos tanácsokkal látta el általunk a kerület lakóit. „A mindenféle fóliákkal lefedett babakocsiban ugyanis akár kétszer olyan meleg is lehet, mint a külső hőmérséklet, ami életveszélyes, a gyerek hőgutát kaphat” – magyarázza.

Ajánlása szerint éppen elég az árnyékolót kihúzni, ha pedig nagyon bogaras-szúnyogos helyre megyünk, egy nem túl sűrűn szőtt szúnyoghálóval takarjuk le a kocsit. Ugyanakkor a ló túloldalára se essünk át! Az újszülötteknek még teljesen más a hőháztartásuk, ezért a derekukat és lábukat mindig védjük valamivel – vékony kezeslábassal – és a fejüket is fedjük le, például egy könnyed cérnasapkával – ami az idei évtől már megtalálható a józsefvárosi babacsomagban. Ez a kis ruhadarab egyrészt takarja a még igen érzékeny fülüket, másrészt fürdetés után védi a nedves fejbőrt, míg az megszárad, így elkerülhető a megfázás.

Vízparton, fürdőben, erdőben – nyaralás a picivel

Ha hosszan autózunk kisbabával ügyeljünk, hogy a pici vízszintesen fekve utazzon. Útközben pedig többször álljunk meg, vegyük ki őt az ülésből, sétáljunk vele.

Mielőtt napra megyünk, kenjük be a kicsit jó alaposan, 50 faktoros fényvédővel. A kezét ne kenjük be, mert a napfej úgy nagy valószínűséggel a szájában landolna. A napvédő krém mellett fontos, hogy mindig adjunk rájuk karimás sapkát, a vízben, víz szélén pancsikoláshoz pedig viseljenek egy vékony fehér pólót, nehogy leégjenek a nagy játék közepette.

Ahogy a várandós édesanyáknak, úgy a csecsemőknek sem egészséges a termálvíz, mesterségesen kialakított medencék, ha lehet, inkább természetes vízpartra menjünk velük. A Duna parton, Balatonnál, Velencei tónál mindig látni aranyos, pucéran rohangászó kisgyerekeket. Ez azonban elég veszélyes, különösen a kislányok esetében. Egy pamutbugyit vagy fürdőbugyit adjunk rájuk, ami megvédi őket a bogaraktól, kórokozóktól.

Az erdők kedvelőinek arra hívjuk fel a figyelmét, hogy a kirándulások után mindig nézzék meg, nincs-e kullancs gyermekükben. A hajlatokban nagyon szeretnek megbújni, így azokra legyünk különös figyelemmel! A patikában kapható kullancscsipeszekkel és kullancskanalakkal magunk is megpróbálkozhatunk a vérszívó eltávolításával. Miután kiszedtük, fertőtlenítsük a sebet Betadinnal.

Ha mégis bizonytalanok vagyunk, vagy úgy látjuk, hogy beleszakadt a vérszívó feje, forduljunk orvoshoz.

A szúnyogriasztóval is bánjunk óvatosan! Először próbáljuk ki, hogy nem okoz-e allergiás reakciót: fújjunk egy keveset a gyerkőc bokájára és várjunk egy kicsit. Ha minden rendben, akkor használhatjuk a test többi részén is, de ügyeljünk rá, hogy a csecsemőknél, kisgyerekeknél, akik gyakran veszik a kezüket a szájukba, semmiképp ne fújjuk le a kezüket, és az arcra se permetezzük a szert.

Táplálás

„A kismamák gyakran megijednek, hogy a gyermek nem eszik annyit, mint szokott” – meséli Csősz Katalin. De rögtön megnyugtat: ha minden pelenka pisis, akkor nincs gond, a gyerek nincs kiszáradva.

Természetes, hogy melegben mindenkinek kevésbé van étvágya. Folyadékot azonban valószínűleg többet kíván a baba is, adjunk hát neki bátran – lehetőleg vizet, esetleg koffeinmentes híg gyümölcsteát. (Semmiképp se cukros üdítőket, vagy instant leveket.) Az anyatejes babákat szoptassuk nyugodtan gyakrabban, mert ez nemcsak táplálékot, hanem a folyadékot is jelenti a picinek. (Az anyatej ugyanis háromfogásos ebédnek felel meg: először híg folyadékot, majd sűrűbb ételszerű tejet, míg a végén zsírban gazdag „desszertet” szopizik belőle a baba.)

Mindig tájékozódjunk!

Ha külföldre utazunk, legyünk tisztában a célország egészségügyi helyzetével! Érdemes előre érdeklődni a környéken előforduló betegségekről és ennek megfelelően vigyázni gyermekünk egészségére.

Mindig legyenek nálunk a szükséges gyógyszerek és egy elsősegélykészlet (láz és fájdalomcsillapító, hányáscsillapító, hasmenésre adható szerek, probiotikum, sebfertőtlenítő, kötszer, sebtapasz…), mert nem biztos, hogy a közelben kapható. Térképezzük fel, hogy a közelben hol vannak gyógyszertárak és melyik a legközelebbi ügyeletes kórház. Amennyiben repülővel utazunk, tájékozódjunk előre, hogy a baba tápszerét, vizét, gyógyszerét, tisztába tevéséhez szükséges eszközöket fel lehet-e vinni a fedélzetre.

És egy utolsó jó tanács: élvezzük, hogy együtt nyaralunk a picivel, hiszen olyan hamar felnő!

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság, unsplash.com

Szöveg: Beleznai Csenge

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben