Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÚJJÁÉLESZTETT NEOROMANTIKA VALENTIN-NAPON

Utolsó simítások egy Wegenstein orgonán (videóval!)

2020. február 12. szerda

Mindent Isten nagyobb dicsőségére! – így szól a jezsuiták jelmondata. Ennek szellemében állították helyre, varázsolták stílus- és korhűvé Magyarország legjelentősebb Wegenstein orgonáját, amin a 20. században olyan brutális sebeket ejtettek, hogy nem csak hangzását és formáját, de lelkét is elveszítette. A felújítás után tart a próbaüzem, hangolódjon Ön is!

A jezsuita szerzetes atyákat Győri Teréz grófnő telepítette a fővárosba, és az ő közbenjárásával épült fel a Lőrinc pap téren a Jézus Szíve templom is. A korai elképzelésben csak egy szerény kis kápolna szerepelt. Az építkezést adományokból tervezték fedezni, az első összeget a grófnő tette az erszénybe, aminek aljára egy Jézus Szíve szentképet helyezett. A közadakozás jól sikerült, így végül kápolna helyett templomot építettek, ami két év alatt, 1890-re készült el.

Habár már korábban is tartottak az épület falai között szentmiséket, felszentelésére csak 1909-ben került sor, ugyanis a teljes belső berendezés ekkorra állt össze. Ebben az évben telepítették a karzatra az Európa-szerte elismert temesvári orgonaépítő mester, Wegenstein Lipót későromantikus hangzásvilágú orgonáját is.

Lassú leépülés

Az orgona ugyan túlélte az elmúlt több mint száz évet, ám az idő vasfoga és az eredetiségét nem tisztelő, hozzá nem értő kezek rengeteg kárt okoztak benne – mondta Végh Dániel, a templom kommunikációs referense. Az orgonát a háború után például talált anyagokból állították helyre, mert a 60-as, 70-es évek nem éppen orgonabarát általános politikai környezete nem tette lehetővé a hiányzó alkatrészek importját. Az akkori orgonaépítők pedig nem követték a trendeket, ami segíthette volna a hangszer állagának megőrzését.

Az orgonát megkísérelték neobarokkra átépíteni, ami a sípok megrövidítésével járt, így korábbi hangzását elvesztette. A szocializmus kockákkal építkező stílusa a játszóasztal burkolatán is rajta hagyta behemót kéznyomát, ami végképp kiábrándító külsőt eredményezett. A hangszerek királynője szemlátomást segítségért kiáltott.

Tákolmányból ékszert

A hangszer helyreállítása 2017-ben kezdődött el. A templomépítés idejéből származó, műemléki oltalom alatt álló orgonaházat restaurálták és valamelyest bővítették. Az asztalt korabeli minták alapján építették meg, az eredeti kétmanuálos helyett azonban három billentyűsorral épült újjá, így bővült az orgona hangzásvilága is. Ehhez Wegenstein még meglévő, határon túli orgonáit tanulmányozták, az eredeti asztalról kép ugyanis – a hajdani kántor leszármazottjainak családi albumában meglelt néhány fotón kívül – nem maradt fenn. Készült egy másik játszóasztal is, ami a szentélyben kapott helyet. Az asztalok kottatartóját a jezsuita szimbólum ékesíti, aminek érdekessége, hogy a templomban korábban sehol nem jelent meg ez a jelkép. A hangszer külső megjelenésében az eredetire hasonlít, de technológiájában a legmodernebb digitális vezérlést, orgonaelektronikát tartalmazza, a sípok rekonstrukciójának köszönhetően pedig hangzása ismét késő romantikus. Tavaly januárban bontották el, s november óta tart a hangszer visszaépítése. Jelenleg az utolsó sípok helyretétele és a hangolás zajlik.

A rekonstrukció során tulajdonképpen nem az 1909-es hangszert, hanem annak bővített változatát építették újra – nyugtázta Horváth Árpád atya, a templom igazgatója.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Huszár Boglárka; Videó: Takács Mária

- - -

Hangoló koncertek

A régi orgonát éjszakába nyúló koncerttel búcsúztatták, most az újjászüle- tettet szintén koncertekkel üdvözlik. Karácsony éjjelén debütált a hangszer, amikor Hajdók Judit orgonaművész szólaltatta meg, aki maga is részt vett a felújítás tervezésében. További „Hangolókkal” folytatják a programsorozatot: február 14-én kimondottan romantikus hangvételű darabokat felvonultató énekkoncertre, míg március 8-án kóruskoncertre várják a templomba az érdeklődőket. A nagy avatókoncertre április 27-én, a templom felszentelésének 111. évfordulóján kerül sor, akkor Szabó Balázs orgonaművész – aki szintén szakértőként vett részt a rekonstrukcióban – szólaltatja majd meg a hangszert.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben