Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ÍGY VÉDEKEZHET AZ INFLUENZA- ÉS A KORONAVÍRUS ELLEN

A szájmaszk nyomában

2020. február 14. péntek

Egyre többen panaszkodnak arról, hogy nem kapni szájmaszkot, pedig határainkon kopogtat a koronavírus. Azt kutattuk, valóban véd-e a szájmaszk, és hogy a kerületben be lehet-e szerezni. Minden, amit tudni érdemes a világjárványról.

A kínai Vuhan városából indult, gyorsan terjedő koronavírus-fertőzés még nem érte el hazánkat, de előbb-utóbb valószínűleg fel fogja ütni a fejét itt is. A távol-keleti országokban már évtizedek óta hordanak az emberek a tömegben orvosi szájmaszkot, hogy ezzel csökkentsék a fertőzések veszélyét. Nálunk ez még nem szokás, de a koronavírus-járvány világszerte ráirányította a figyelmet erre a védekezési módra. Hazánkban jelenleg nincs koronavírusos fertőzött. Hét, Vuhanból hazahozott magyar állampolgárt tartanak a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben elkülönítve, biztonsági megfigyelés alatt. Ők nem betegek, de a lappangási időszak alatt karanténban kell maradniuk. Időközben, mivel panaszmentes és fertőzésmentes volt, hazaengedték viszont a kórház elkülönített részlegéből azt a Kínában tanuló magyar egyetemistát, aki januárban hagyta el a fertőzött Vuhant.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) éjjel-nappal ingyenesen hívható információs szolgálatot indított el, ahol a koronavírussal kapcsolatos kérdésekre válaszolnak. Itt tájékoztattak, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel és szoros kontaktussal (együttlakás) terjed, hasonlóan az influenzához, ezért a védekezés módja is hasonló. A szájmaszk és a kézfertőtlenítés segít a megelőzésben, és ez vonatkozik a jelenlegi influenzajárványra, valamint más felső légúti megbetegedésekre is.

A szájmaszk természetes gát, ami megakadályozza, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel távozó, fertőző nyálcseppek a másik emberre terjedjenek, ezért általános védekezésre alkalmas. Megfelelő a sebészi szájmaszk – háromrétegű, redős, gumitartós, eldobható papírmaszk –, amiből a magyar egészségügy is sokféle márkát használ, köztük kínai gyártmányokat is. Javasolt alkoholos kézfertőtlenítőt is használni, amiből bármelyik bolti termék megfelelő. Ha koronavírus-fertőzés egyelőre nincs is, influenzajárvány már van Magyarországon, ezért fontos az alábbi óvintézkedéseket betartani. Aki beteg, ne menjen dolgozni, iskolába, tömegbe, hanem maradjon otthon, ne kockáztassa a maga és mások egészségét. A velünk élő kínaiaktól pedig nem kell félni, ők nem fertőzöttek.

Körbejártam néhány helyi üzletet és patikát, kapható-e náluk sebészi szájmaszk. Rossz hír, hogy a gyógyszertárakban nem kapható jelenleg. Az egyik helyen azt mondták, hogy kifogytak és hiába rendelnek. Egy másik patika, ahol szintén kifogyott a maszk, már várja az új szállítmányt, ami feltehetően már az a magyar gyártmány lesz, amit Debrecenben készítenek a büntetés-végrehajtás szervezésében. A patikusok szerint is hasznos amúgy a szájmaszk, az influenza elleni védekezésben is ajánlott.

De nem csak gyógyszertárak forgalmaznak szájmaszkot, ahol 30–40 forintos darabárat mondtak, hanem drogériák, gyógyászati segédeszköz és munkavédelmi üzletek, és természetesen vietnámi és kínai boltok is.

A Müller és a dm kifogyott. A Müllerben nem tudták megmondani, mikor lesz újra a termék, mert a nagykerben sincs áru. A dm-ben két hét múlva talán már lesz. Ezekben az üzletekben kb. 100 forintos darabárral kell számolni.

A gyógyászati segédeszköz boltban, ahol 200 forint egy darab szájmaszk, talán a jövő hét közepéig kitart a készlet, azután nem tudják, mi lesz. A munkavédelmi üzletben, ahol FFP3- as osztályú, fertőzéstől is védő pormaszk kapható 650 forintért, szintén fogyóban van az áru, és elmondásuk szerint külföldön is gond a beszerzés.

Én, mivel vak tyúk is talál szemet, még körsétám elején az első vietnámi (ők maguk többször hangsúlyozták, hogy nem kínai) boltban kaptam sebészi – bőrbarát, háromrétegű, arcot-orrot takaró redős, eldobható – maszkot 30 forintért. Még volt pár darab a polcon. 

Szöveg: Bányay Géza; Fotók: MTI/Balogh Zoltán

A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT - INGYENESEN HÍVHATÓ - KORONAVÍRUS-ZÖLDSZÁMA: 06-80-277-455 és 06-80-277-456

További információk: www.egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok www.nnk.gov.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben